Drama oko izbora predsjednika

Sisku prijeti raspuštanje Gradskog vijeća i – novi izbori

Oporba iznova napustila sjednicu sisačkog Gradskog vijeća
Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL
27.03.2014.
u 10:16

SDP i HNS ne pridržavaju se Pravilnika prema kojem čelnu funkciju predstavničkog tijela treba izabrati u roku 30 dana, upozorava oporba

Nastavak sjednice sisačkog Gradskog vijeća prošao je iznova bez kvoruma, tako što su klupe prvo napustila dva vijećnika HSP-a, Zdenko Koren i Milan Ivanković, a kasnije i oporbeni iz koalicije HDZ-HSP A. Starčević-HSLS-HSS. Koplja se i dalje lome oko izbora predsjednika u Gradskom vijeću, kojem sada već prijeti raspuštanje što bi značilo nove stranačke izbore u Sisku.

Rok od 30 dana

U tom pravcu ide i zahtjev Kluba vijećnika HSP-a dr. A. Starčević prema Ministarstvu uprave da nezakonitima proglasi te poništi sjednice održane izvan roka od 30 dana u kojem je, nakon smjene Zdenka Korena (HSP), prema Poslovniku još lani trebalo izabrati novog predsjednika.

– Sjednica 18. prosinca na kojoj je donesen proračun nezakonita je, stoga tražimo da bude poništena, a Vladu RH da raspiše nove izbore zbog nezakonitih radnji vladajuće koalicije SDP-HNS. Građani ne zaslužuju da ih zastupaju oni koji ne poštuju odluke koje su sami donijeli – kazala je predsjednica Starčevićevaca, Vlatka Vukelić. Međutim, upravo su njezina četiri vijećnika još u prosincu mogla izazvati ovakav scenarij da nisu podržali smjenu tadašnjeg HSP-ovog predsjednika GV-a, Zdenka Korena s kojim su uoči izglasavanja proračuna najavljivali formiranje desnice i preuzimanje većine. U tom slučaju proračun ne bi prošao i novi bi izbori bili raspisani automatski, kako i predviđa Pravilnik. Podsjetimo, koalicija SDP-HNS-HSU s laburistima ima 12 od 25 ruku u Vijeću, a većinu su im osiguravala dvojica HSP-ovaca sve dok Koren nije smijenjen s mjesta predsjednika, kojim mu je bila “plaćena” suradnja u Vijeću. Za proračun su ipak bili dignuli ruke.

Primjer općine Cestica

Sjednicu su sad pak napustili s istim opravdanjem kao i oporba, pozvavši se na povredu Poslovnika oko izbora za čelnu funkciju. Bez većine i kvoruma predstavničko tijelo neće moći funkcionirati i kako doznajemo, ni sam SDP ne bi imao ništa protiv da ministar Arsen Bauk uvaži zahtjev za raspuštanjem. Ipak, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pokušala je pojasniti da zakonskih razloga za to – nema.

– Općina Cestica u Varaždinskoj županiji bila je tri mjeseca bez predsjednika Vijeća i dobila tumačenje nadležnog tijela kako je sve legalno te da potpredsjednik ima ovlasti sve do izbora -kazala Ikić Baniček. Sjednica, započeta prošloga tjedna s prijedlogom HNS-ova Ivana Đumbira za čelno mjesto u Vijeću, nastavlja se u srijedu.

Komentara 8

B2
bokida 2
16:54 28.03.2014.

Osta Zoki i partija bez Siska što im ni nemože pripadati bez obzira koliko god dovukli turista s druge strane Une.

PI
piccadilly
08:23 29.03.2014.

Očekujemo reakciju sive eminencije i mozga Grada Darka B.

DH
dalibor.hren
16:44 27.03.2014.

A gdje je Žarka Sekulić Merzel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije