SLUČAJ "MAMIĆEVIH SUDACA"

Sjednica optužnog vijeća odgođena. Opet. Jer VKS još nije odlučio o žalbama obrane

Uhićen osječki sudac Zvonko Vekić i njegova prijateljica, osumnjičeni za pranje novca
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
04.09.2024.
u 15:27

USKOK optužnicom tereti Zdravka Mamića da je u više navrata dao najmanje 370.000 eura sucu Vekiću, koji mu je predočio da će taj iznos podijeliti s kolegama sucima i tako osigurati za Mamića povoljne sudske odluke

Odgoda na odgodu i prođe godina i nešto sitno od kako je podignuta, a još nije postala pravomoćna. Najkraći je to opis spisa koji se kolokvijalno zove "Zdravko Mamić i suci", a koja se bavi optužbama za davanje i primanje mita. Spomenutu optužnicu protiv odbjeglih Zdravka i Zorana Mamića, trojice osječkih sudaca Zvonka Vekića, Ante Kvesića i Darka Krušlina te Nataše Sekulić i Drage Tadića USKOK je podigao lani u lipnju, a od siječnja ove godine bila su zakazane četiri sjednice optužnog vijeća. Ona u siječnju je odgođena zbog neuredne dostave poziva, ona u veljači se održala i tada je obrana tražila da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi, što je optužno vijeće odbilo. Obrana se  žalila, a o toj žalbi odlučuje Visoki kazneni sud (VKS). Koji još nije odlučio, pa je sjednica optužna vijeća koja je bila zakazana za 4. rujna unaprijed odgođena. Kao što je bila odgođena i ona zakazana u lipnju. Jer se spis nije vratio s VKS-a. A kada će, ne zna se.

Nadajući se da će odluka VKS-a kada tada stići, predsjednik  optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, u pravilnim vremenskim razmacima zakazuje ročišta  nakon što dobije obavijest da su pozivi diplomatskom poštom isporučeni braći Mamić u BiH. Pozivi im moraju biti dostavljeni, iako su obojica bjegunci od hrvatskog pravosuđa, jer se u protivnom sjednica optužnog vijeća ne može održati. No, kako u našem pravosuđu uvijek postoji neki razlog za odgodu ročišta, dva zadnja puta, u ovom slučaju problem nije bila (ne)dostava poziva već VKS koji koš nije odlučio o žalbama.

Kako je već rujan, teško da će se o pravomoćnosti optužnice raspravljati  prije početka 2025. pa tako i taj spis, kao i svi spisi s VIP optuženicima, idu davno, utvrđenim i predviđenim tijekom: istraga se završi, manje više u zakonskom roku, nekad i prije isteka tog roka, optužnica se podigne, a onda se na njezinu pravomoćnost čeka rijetko kada manje od dvije, tri godine. I više. Inače, od početka ove pravosudne trakavice već su prošle tri godine, jer je istraga pokrenuta u lipnju 2021.

USKOK optužnicom tereti Zdravka Mamića da je u više navrata dao najmanje 370.000 eura sucu Vekiću, koji mu je predočio da će taj iznos podijeliti s kolegama sucima i tako osigurati za Mamića povoljne sudske odluke. Od tog iznosa, prema optužnici, najmanje 30.000 eura bilo je utrošeno na ljetovanja i putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu Vekića i njemu bliskih osoba, dok je 20.000 eura bilo navodno za troškove financijske vještakinje. Zoran Mamić se tereti da je od sume mita osigurao 100.000 eura, koje je  Vekiću, tvrdi USKOK,  predao Tadić. USKOK u optužnici tvrdi i da su sudac Vekić i Nataša Sekulić, prikrivajući porijeklo tih 370.000 eura kupovali automobile i nekretnine. Što se Krušlina tiče, on se u problemu našao zbog skupocjenog sata kojeg mu je Zdravko Mamić stavio na ruku u Dinamovoj loži nakon jedne utakmice. Krušlin u obrani nije sporio da mu je Mamić dao sat, kojeg mu je i vratio, no negirao je da je za taj sat trebao donijeti povoljnu presudu Mamiću. Krivnju za primanje mita niječu i suci Vekić i Kvesić koji su odlučivali o optužnici za Dinamo 2. Suđenje po toj optužnici traje na Županijskom sudu u Osijeku, a kako se odvijala  njegova interakcija s osječkim sucima, svojevremeno je svojim iskazima, koji su sada dio optužnice, opisao Zdravko Mamić. 

- Ja sam njemu taj sat dobrovoljno dao, a on ga je još dobrovoljnije primio. I tada smo konstatirali i to obojica, da je to početak jednog divnog prijateljstva. Riječ je o satu koji vrijedi više od  20.000 eura. I tada su mi Darko Krušlin i Zvonko Vekić rekli da su oni suci koji će mi suditi. Kazali su mi i da bi mi teoretski mogla suditi četiri suca, pa su pojasnili da je Zvonko Vrban potrošen jer je bio predsjednik optužnog vijeća, dok je sudac Brkić duže vrijeme bio na bolovanju. Stoga sam bio sto posto siguran da je to točna informacija i da su mi prišli kako bi me "kasirali". I nisam počinio djelo za koje me teretite jer sam na njega zapravo bio primoran. Suci Županijskog suda u Osijeku su me reketarili - branio se  Zdravko Mamić.

Inače, činjenicu da je optužen za davanje mita sucima, Mamić je pokušao je iskoristiti u tužbi pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP), u kojoj je tvrdio da zbog korumpiranih  sudaca nije imao pošteno suđenje. Tom tužbom je pokušavao, ako ne srušiti osuđujuću presudu kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, onda bar izboriti obnovu postupka. No plan mu nje uspio jer mu je ESLJP prošli tjedan žalbu odbio. Mamić je u bijegu od 2018., od tada živi u BiH, a tamo mu se kasnije pridružio i njegov brat Zoran Mamić, također osuđen za izvlačenje novca iz Dinama 

Što se tiče optuženih sudaca, koje USKOK tereti da su primili mito, sudac Krušlin se branio da je priča sa satom  bila bezvezna situacija, potaknuta alkoholom i da je on sat vratio. Tvrdio je da nikakvo mito nije primio te na koncu da ne može  biti riječi o mitu, jer je on taj koji je Mamića i osudio. Međutim, USKOK u optužnici navodi da iz zapisnika o vijećanju i glasanju oko presude Mamiću i ostalima, proizlazi da Krušlin, iako predsjednik vijeća, nije bio taj, koji  je osudio Mamića, već su to učinili članovi vijeća. Iz tog zapisnika proizlazi i da je Krušlin, prilikom vijećanja o prethodnom pitanju vezano za  ovlaštenog tužitelja, izdvojio svoj glas te naveo da bi trebalo donijeti - odbijajuću presudu. Uz to, po USKOK-u, dokaz da je ipak bilo koruptivnog dogovora između Mamića i Krušlina je i to što je  nakon izdvajanja svog glasa, Krušlin tražio da njegovo pisano obrazloženje  bude priloženo u pisanoj odluci te otpravljeno s presudom. Za otpravak presude je kao predsjednik vijeća bio zadužen on, a pisanog obrazloženja izdvojenog glasa na koncu - nema. USKOK tvrdi da je to Krušlin namjerno napravio, kako ne bi bio otkriven jer je znao i da je prema ZKP-u, bez pisanog obrazloženja podatak o njegovom izdvojenom glasu - tajan. 

Što se tiče suca Vekića, Mamić je u  obrani tvrdio da mu je predavao novac u gotovini za njega i suca Krušlina. Opisao je jednu  takvu primopredaju u automobilu pod južnom tribinom maksimirskog stadiona.

- Dao sam mu 100.000 eura u kunama, a taj je novac bio namijenjen Vekiću i Krušlinu. U proljeće 2018., kada je suđenje već bilo pred krajem, susreo sam se s Vekićem u restoranu Zelenjak i tada sam mu na njegovo traženje  predao dodatnih 100.000 eura za suca Krušlina. Mjesec dana prije kraja suđenja sam mu u stanu Nataše Sekulić dao još 20.000 eura. On je tvrdio da je to novac za financijsku vještakinju čiji iskaz  treba Krušlinu da me oslobodi. Tijekom suđenja sam Vekiću i njegovoj prijateljici Nataši  Sekulić platio ljetovanje u Pirovcu, dao sam mu 10.000 eura za ljetovanje iduće godine u Rovinju, platio sam im doček Nove  godine 2018. u Dubaiju... - iskazivao je Mamić u obrani. 

Sudac Vekić sve Mamićeve navode niječe, te  kaže da je Mamića upoznao nakon jedne utakmice u studenom 2016. dok su svi ostali njihovi kontakti bili - slučajni. No za Vekića je problematično, što je Mamićeve navode potvrđuje njegova bivša supruga Marina Mamić te što iz dokaza proizlazi da je Mamić koristio mobitele drugih ljudi kako bi komunicirao s Natašom Sekulić koja mu je bila veza za komunikaciju s Vekićem. Jedna od tih drugih osoba bila je i Marina Mamić, kojoj je Nataša Sekulić u srpnju 2020. poslala poruku za Mamića u kojom mu čestita rođendan, poručivši da je to poruka od onih koji ga vole. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije