Sabor o racionalizaciji mreže sudova

Škare Ožbolt: 'Kada dođete na Općinski sud u Splitu to je k'o da ste ušli u prognaničko naselje'

Vesna Škare Ožbolt
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
15.10.2014.
u 15:01

- Imamo 45 sudaca na 100 tisuća stanovnika, a prosjek Vijeća Europe je 21. Organizacijski sustav koji u prosjeku ima dvostruko više zaposlenika nego paralelni sustavi, košta više nego oni, a ne daje rezultate – primjetio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Uslugu koja je ispod prosjeka, mi plaćamo iznad prosjeka, ustvrdio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući pred gotovo praznom sabornicom izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova. Cilj ovog zakona je racionalizacija mreže sudova i specijalizacija, a nova organizacija otvara mogućnost specijalizacije, veće mobilnosti i ravnomjernije radne opterećenosti sudaca, te ujednačavanje sudske prakse. Tako se broj općinskih sudova smanjuje sa 67 na 24, a prekršajnih sa 63 na 22, a to dovodi i do smanjenja broja rukovodećeg osoblja, što vodi do ušteda i boljeg rada pravosuđa, pojasnio je ministar.

- Imamo 45 sudaca na 100 tisuća stanovnika, a prosjek Vijeća Europe je 21. Organizacijski sustav koji u prosjeku ima dvostruko više zaposlenika nego paralelni sustavi, košta više nego oni, a ne daje rezultate – primjetio je Miljenić.

Dio saborskih zastupnika izrazio je nezadovoljstvo zbog gašenja sudova po određenim gradovima, pa im je SDP-ov Peđa Grbin objasnio da treba prestati tako razmišljati jer se pokazalo da svi podržavaju racionalizaciju i specijalizaciju dok ne zahvati njihov grad i županiju.

- Mi smatramo da ovaj prijedlog vodi samo do ukidanja dugoročno određenih sudova, te da nisu na djelu poboljšanja nego samo dizanja ruku od nečega što postoji već tradicijski i dugo u Hrvatskoj. Govorit ću o Istri. To nije prvi put da se pokušaju ukinuti, a podcrtat ću, znam da ćete mi odgovoriti da ništa se ne ukida ali se ukida, da će se pokušati ukinuti sudovi koji zapravo vode postupke dvojezično. To se radi o sudovima u Bujama i o sudu u Rovinju. Puno puta sam se protiv toga borio – kazao je manjinski zastupnik Furio Radin. Složio se s njime i HSS-ov Branko Hrg.

- Kad nešto negdje traje više od 100 godina i proživi sve sustave onda u svakom slučaju ne može se pljeskati kad se nakon toliko vremena nešto takvo ukida. I to je tako, to je činjenica. Vi ovdje govorite o matematici, govorite o brojkama a mislim da bi prvenstveno trebali govoriti o građanima, da bi trebali govoriti o ljudima – primjetio je Hrg te dodao da je spajanje domova zdravlja, ureda Agencije za plaćanje u poljoprivredi ili poreznih uprava pokazalo da sustav ne funkcionira.

- Čude me neki koji misle da sud mora biti odmah pored vlastitog kafića tek tako nek' se nađe, ne vodeći računa o tome koliko to košta i što to uopće za stranku znači ako joj je sud i preko puta ulice, ako čeka 10 godina, ako joj je i 100 kilometara, ali zna da će biti za mjesec dana riješeno – komentirala je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Predsjednicu DC-a Vesnu Škare Ožbolt zanimalo je zašto se neki sudovi previše opreterećuju.

- Zagreb je apsolutno najopterećeniji sud u zemlji, odnosno općinsko-građanski sud u Zagrebu. Iza toga ide splitski sud. E sad, ako u Zagrebu razbijamo sud na dva suda, onda se postavlja pitanje zašto smo sve utrpali u splitski sud koji je po ažurnosti odmah iza zagrebačkog suda? A da o nekim prostornim uvjetima ni ne govorim, koji su kada dođete na Općinski sud u Splitu to k'o da ste ušli u prognaničko naselje, tako izgleda otprilike – primjetila je Škare Ožbolt koja je izrazila žaljenje što prije ove rasprave nisu čuli izvješće predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina o stanju sudstva.

Laburist Dragutin Lesar osvrnuo se na suce koji rastežu s predmetima.

- Tim sucima bi trebalo provesti stručnu lustraciju i izbaciti ih iz pravosuđa. Sve dok to ne napravimo, dok iz pravosuđa ne odu silom propisa i mjera oni koji ne zavređuju nositi častan naziv suca, mi puno nećemo moći napraviti. To ja zovem stručna lustracija pravosuđa – predlaže Lesar, a njegov bivši stranački kolega, danas nezavisni Branko Vukšić je dodao da suci ne žele reforme , što potvrđuje sve što se događa u pravosuđu.

- Naše pravosuđe je u lošem stanju i nedoraslo je poslu, krivac je sustav, a sustav omogućuje upravo Hrvatski sabor – tvrdi Vukšić.

HNS-ova Vesna Sabolić rekla je da bez obzira na početne otpore unutar sustava i u nekim lokalnim sredinama pa i u sabornici, njena stranka vjeruje da ovaj zakon neće izazvati veće prijepore jer se već utvrdilo da je malo tko zadovoljan trenutnim stanjem sudova. Dok je ona izlagala u ime kluba, njena stranačka kolegica Sonja König premjestila se u prvi red sabornice da bi je mobitelom snimila za govornicom. 

>> Zastupnici žele vidjeti pismo koje je Josipović poslao Leki

>> Jandroković: Izborni zakon može se mijenjati i bez HDZ-a. Ovo je pokušaj skretanja pozornosti s problema

Komentara 5

Avatar vh1
vh1
15:42 15.10.2014.

Za naše suce je guranje prsta u anus = rukovanju. Jedan EU parlamentarac, koji je bio protiv ulaska Hrvatske u EU, kao argument je dao objašnjenje, da je Hrvatsko sudstvo najnesposobnije i najkorumpiranije pravosudno smeće u Europi.

Avatar Nexus
Nexus
15:41 15.10.2014.

Hey Vesna Ljubavi, gdje si svo ovo vrijeme. Jel i tebe mozda ovi pisarcici bojkotiraju?

HR
hrxxx111
19:03 15.10.2014.

dok se slucajevi koji se mogu rijesiti u 30 min rijesavaju godinama nase ce sudstvo biti u banani. Susjed sadio travu, proslo je vec 2g od kad su ga uhvatili a on je na sudu bio jednom i sad ceka.eka. Covjek zgrazio zeninog ljubavnika, sad je na slobodi, vodi firmu i ceka presudu.... sve se to moglo rijesiti na brzinu. Odrezi mu kaznu i dovidenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije