'Najljepši osjećaj'

Slavonac 150 puta darovao krv: 'Htio sam nastaviti, ali ne daju mi zbog godina'

Slavonski Brod: Dodjela povelja zahvalnosti višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
25.10.2023.
u 15:07

Branko Tomek (70) iz Cernika krv je prvi put darivao 1976. kao student prve godine studija razredne nastave u rodnoj Petrinji

- Čim dam krv, ja bih već idući dan to ponovio jer znam da ću time nekome pomoći - kaže Branko Tomek iz Cernika kod Nove Gradiške, rekorder po broju dragovoljnog darivanja krvi u Brodsko-posavskoj županiji. Dragocjenu tekućinu Branko je darivao čak 150 pita, za što mu je Županija dodijelila povelju zahvalnosti.

Prvi je put krv darivao 1976. godine kao student na prvoj godini studija razredne nastave u rodnoj Petrinji. Spremno se odazvao na poziv za pomoć bolesnom kolegi. Operacija je uspješno završila i bio je sretan što je nekome pomogao. U to se vrijeme uzimalo dva i pol decilitra, danas gotovo dvostruko više (4,5 dcl). 

Dvije godine kasnije preselio se u Slavoniju, gdje je počeo raditi kao učitelj i nastavio svoju plemenitu misiju. Krv je darivao jer mu je to pričinjavalo zadovoljstvo, nikada ga nitko nije tjerao na to. Kaže da nema ljepšeg osjećaja od saznanja da ste svojom gestom spasili nečiji život. Poziva mlade da se odazivaju na akcije, jer time ujedno kontroliraju svoje zdravlje.

- Znamo da krvi nedostaje i da je to tekućina bez koje se ne može obaviti nijedna operacija. To je uvijek bila moja misao vodilja. Svima koji se boje poručio bih da to nije ništa strašno. Jedan ubod igle, petnaest minuta ležanja na krevetu i to je to – govori umirovljeni učitelj i dodaje kako se nada da će jedan od njegovih šest unuka krenuti njegovim stopama. 

POVEZANI ČLANCI:

Žalosti ga što je u travnju ove godine zadnji put darivao dragocjenu tekućinu. Naime, napunio je 70 godina pa više prema zakonu ne smije, premda je još uvijek zdrav.

- Dobro se osjećam, svaki dan pješačim 10 kilometara i to me drži. Volio bih i dalje darivati krv, ali propozicije su, nažalost, takve, a pravila igre se moraju poštivati - ističe Tomek.

>> VIDEO Pogled na posljednje pripreme  Bijenala slikarstva: Zagrepčane čeka prava kulturna poslastica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije