USUSRET TURISTIČKOJ SEZONI

Slovenci: Ukinite stroge kontrole, čeka nas kaos na granicama s Hrvatskom

Velike gužve na graničnom prijelazu Bregana, počinje Hrvatski skijaški tjedan
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
14.05.2024.
u 10:30

Na granici s Hrvatskom trenutačno je aktivno dvanaest graničnih prijelaza prve kategorije i dvanaest graničnih prijelaza druge kategorije, a na granici s Mađarskom dva granična prijelaza prve kategorije i šest graničnih prijelaza druge kategorije

Slovenci se pitaju koliko će morati čekati otvaranje granica prema Italiji i Hrvatskoj, odnosno popuštanje kontrola na unutarnjoj schengenskoj granici, uvedenih još prošlog listopada zbog rizika od terorističkih napada. Poznato je da su Slovenci naši stalni turisti ali i vlasnici vikendica te se nagađa da će nastati gužve na granicama ako se strogi režim kontrola nastavi i nakon 22. lipnja. 

Dnevnik Delo podsjeća kako je odmah nakon što je Italija krajem prošlog listopada zbog sukoba na Bliskom istoku uvela kontrole na granici sa Slovenijom, Slovenija počela provoditi i kontrole na unutarnjoj schengenskoj granici s Hrvatskom i Mađarskom. Međutim, stručnjaci smatraju da kontrole nemaju nikakav učinak na sprečavanje terorizma, prenosi Jutarnji. 

Kako je tada objašnjeno u Ministarstvu unutarnjih poslova, to je trebala biti privremena mjera zbog povećane opasnosti od terorizma, kojom se željela osigurati visoka razina sigurnosti stanovnika. Kontrola bi trebala trajati do 22. lipnja 2024. godine, no Ministarstvo razmatra mogućnosti njezina eventualnog produljenja.

VEZANI ČLANCI: 

Na granici s Hrvatskom trenutačno je aktivno dvanaest graničnih prijelaza prve kategorije i dvanaest graničnih prijelaza druge kategorije, a na granici s Mađarskom dva granična prijelaza prve kategorije i šest graničnih prijelaza druge kategorije.

Iako je predviđeno da kontrola na talijanskoj granici traje do 18. lipnja, talijanski ministar vanjskih poslova je nedavno izjavio da se razmišlja o produljenju granične kontrole zbog napete atmosfere koja vlada na Bliskom istoku, no bez pojašnjenja rokova. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, doduše, nakon sastanka sa slovenskim i austrijskim kolegama u Brdu kod Kranja u ožujku je rekao kako se nada da će se unutarnje granične kontrole zamijeniti drugim mehanizmom suradnje do početka turističke sezone.

VIDEO Ministar Božinović u obilasku državne granice

Ključne riječi

Komentara 3

JR
Jr48
12:50 14.05.2024.

A da su naši vrli političari ozbiljnije shvatili zaštitu istočnih granica možda ovi nebi imali izgovor za ove kontrole. Jer naša granica je šuplja i u većini slučajeva se prioazi bez frke.podalje od graničnog prijelaza

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
11:14 14.05.2024.

Evo prvi put navijam da ostanu kontrole baš zbog Slovenaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije