RIBOLOVNA ZONA

Slovenija za pomoć EU

12.10.2003.
u 00:00

Rupel: Ministri EU očitovat će se o hrvatskom proglašenju ekološko-ribolovne zone

Slovenija i Hrvatska uvijek će biti susjedi te ćemo, unatoč svim zaoštravanjima i poteškoćama, morati pronaći odgovarajući način dogovaranja i uvjeren sam da ćemo ga pronaći uz pomoć EU, rekao je šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel nakon informacija o hrvatsko-talijanskim dogovorima povezanima uz proglašavanje ekološko-ribolovne zone na Jadranu.

Rupel će sutra, kao promatrač, biti na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu i tvrdi da će oni donijeti zaključke o hrvatskome proglašenju ekološko-ribolovne zone u Jadranu. Domaću javnost Rupel uvjerava da je u tom pitanju Bruxelles na strani Slovenije i da će se to potvrditi na Venecijanskoj konferenciji o održivome ribarenju u Sredozemlju potkraj studenoga.

Rupel dalje naglašava da će konferencija zacrtati europsku politiku za pitanja ribolova, ekologije i drugih pitanja u Sredozemlju, a ne samo u Jadranu. Slovenija tu politiku podupire, tvrdi Rupel. Kao dio priprema za Venecijansku konferenciju Slovenija će ministrima okoliša Jadransko-jonske inicijative sutra u Brdu pokraj Kranja predstaviti svoje ideje o istraživačkom projektu za oblikovanje prijedloga zajedničke ribolovne zone u jadransko-jonskom bazenu i ribolovno zaštićenih područja.

Ministri okoliša Hrvatske, SiCG, BiH, Albanije, Grčke i Italije, pod predsjedanjem Slovenije, razmatrati i provedbu Akcijskog plana za Jadran tzv. Zadarske inicijative te rješavanje problema balastnih voda u Jadranu.

Zaključci će biti predočeni Europskoj komisiji i na Venecijanskoj konferenciji. O svemu tome u petak je slovenski ministar okoliša Janez Kopač u Rimu razgovarao s talijanskim kolegom Alterom Matteolijem koji mu je izjavio da svako jednostrano proglašavanje zona u Jadranu Italija smatra neprihvatljivim.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije