Spor zbog Kosova i Rusije

Slovensko ministarstvo zvalo veleposlanika Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Beograd: Sastanak Aleksandra Vučića i posebnog predstavnika EU-a za dijalog Beograda i Prištine
Foto: Milos Tesic/ATAImages
1/3
06.09.2022.
u 09:11

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanicu Srbije u Sloveniji Zoranu Vlatković na razgovor u vezi s izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare tijekom posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Beogradu. U Beogradu je na istu temu razgovarao i veleposlanik Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenski N1 u Ministarstvu.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

– Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jest. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom – rekao je Vučić, podsjećajućí na činjenicu da je Slovenija, poput Francuske, Njemačke i SAD-a, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Savjeta sigurnosti UN-a.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

– Obavijestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu – naveli su.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike suradnje sa Srbijom.

– Želimo da zemlje nastave razvijati prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regiji. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će nastaviti zalagati se za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim razinama – dodali su.

Video – Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac

Komentara 6

JO
Journalist007
09:44 06.09.2022.

Svađa među braćom. 😁

MI
Mislav28
09:29 06.09.2022.

Tako to rade ozbiljne države, a ne ova naša prčija mogu pričat protiv nje što hoće kad pupavac drži plenkija za muda.

Avatar El Indio
El Indio
09:40 06.09.2022.

Zasto Srbije ne ide u EAEC umjesto EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije