što poslije izbora

Smanjenjem proračuna 10 posto sačuvali bismo kreditni rejting

radimir cacic
Nel Pavletić/Pixsell
01.12.2011.
u 10:00

Ne trebaju nam rezovi, nego dijeta, slikovit je Radimir Čačić u finišu predizborne kampanje.

Dužnička kriza eurozone snažno će utjecati na poteze nove vlasti, neovisno o izbornim obećanjima i porukama iz kampanje!

S obzirom na stanje u Europi, veliku potražnju za kreditima i još veću neizvjesnost oko eura, novoj bi vladi bilo najbolje da se 2012. ne pojavljuje na europskom tržištu obveznica. Hrvatska treba maksimalno smanjiti proračunski manjak ili ga financirati na azijskom tržištu i konačno profitirati na tome što se nalazi na repu događaja, kao mala, i za europske probleme, relativno nebitna država.

Povoljna je okolnost koju ova vlada ostavlja nasljednicima što iduće godine proračun ne mora otplaćivati inozemne, već samo domaće obveznice, ali država ima odgovornost prema privatnom sektoru čije su financijske obveze goleme!

Svaki put kad se u proteklih osam godina donosio proračun, Radimir Čačić govorio je da ga bez većih problema može srezati 10 posto. Sad ima priliku pokazati kako, jer bi upravo toliki rez mogao spasiti zemlju od pada kreditnog rejtinga. Upućeni krugovi kažu da su takve poruke jasno dane svim akterima političkog i javnog života u Zagrebu. Struktura proračunskih izdataka takva je da Čačić ili Linić, bude li ministar financija, više ne mogu smanjiti rashode za 10 do 12 milijardi kuna, tih famoznih 10 posto, bez rezanja socijalnih prava. Čuvanje rejtinga nametnulo se kao prioritet, a tek bi malo vjerojatan dogovor u EU u prosincu omogućio Kukuriku koaliciji da ga ostvari a da ne pljune sebi u usta i ne zaboravi izborna obećanja.

– Čeka nas znoj, ali bez krvi i suza! – kaže Milanović.

– Ne trebaju nam rezovi, nego dijeta – slikovit je Čačić u finišu izborne kampanje.

Komentara 30

OB
-obrisani-
10:35 01.12.2011.

milanovic je rodeni gubitnik a cacica ceka zatvor valjda ce tamo biti na dijeti

MA
margaritas
10:44 01.12.2011.

moramo stedjeti da bi se mogli jos vise zaduzivati kakva je to poruka sa manjim kamatama

LA
larala
10:34 01.12.2011.

imam 1,73cm i 60 kg....meni dijeta nije potrebna al, koliko vidim gos. cacaicu bi dobro došla...pa nek krenu od sebe, a mogli bi politicari malo i volontirati za spas države i eto im uštede vece od 10 %....vuk sit i ovce na broju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije