Somalski pirati i dalje traže otkupninu u iznosu od 25 mil.dolara

24.11.2008.
u 15:20

Somalski pirati i dalje traže otkupninu u iznosu od 25 milijuna dolara za oslobađanje otetog saudijskog supertankera Sirius Stara i 25 članova posade koji se na njemu nalaze, rekao je u ponedjeljak za France presse predstavnik pirata Mohamed Said.

- Nismo izmijenili prvobitni zahjev za otkupninom - i dalje se radi o točno 25 milijuna dolara. Ako budemo željeli izmijeniti iznos, morat ćemo se svi jednoglasno složiti oko tog pitanja - rekao je Said u telefonskom razgovoru s novinarom France pressea iz somalske luke Harardere.

U spremištima otetog supertankera Sirius Stara, dugog 330 metara nalazi se 300.000 tona nafte.

Riječ je o najvećoj i najspektakularnijoj otmici nekog broda u povijesti pomorstva. Supertanker je otet usred Indijskog oceana. Trenutačno je usidren u maloj ribarskoj luci Harardere, od Mogadišua udaljenoj 300 kilometara.

(Hina)


NATO ne razmatra pomorsku blokadu somalskih pirata

NATO zasad ne razmatra mogućnost pomorske blokade somalskih pirata, što traže udruge brodara, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. - NATO ne razmišlja o blokadi luka - rekao je novinarima naglasivši da za sada Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije preporučilo takvu akciju radi sprječavanja otmica u tom području. - Danas to nije jedna od mogućnosti - rekao je De Hoop Scheffer na pitanje o pozivu na blokadu somalskih obala koji su NATO-u uputili brodari okupljeni u Kuala Lumpuru. Na traženje UN-a, NATO je potkraj listopada uputio četiri ratna broda u Adenski zaljev i Somaliju, a 8. prosinca trebala bi ga zamijeniti Europska unija s pet ili šest brodova. Brodovi iz Francuske, Španjolske, Rusije, Indije i Južne Koreje i američki brodovi Task Force 150 već sudjeluju u osiguranju te zone, vitalne za svjetsku trgovinu. (h)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije