ŽESTOKA RASPRAVA

Spajić: Kako vas nije sramota, živite u 110 kvadrata?; HNS-ovac kojem država plaća 7000 kn stanarine: Imam više članova obitelji

HRT
03.02.2022.
u 23:28

– Meni je logično stanove po nižim cijenama davati liječnicima i učiteljima. Zašto se ljudima s velikim primanjima ne da 1000 kuna pa da nađu najam? Nije u redu – kazala je Benčić

Državne nekretnine vruća su tema na hrvatskoj političkoj sceni otkako je Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina, prijavila nepravilnosti unutar te tvrtke. U sklopu cijele priče povuklo se pitanje korištenja državnih stanova brojnih dužnosnika. Upravo o ovoj temi razgovaralo se i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. 

Na pitanje krši li Zvonimir Frka Petešić zakon, Damir Habijan iz HDZ-a je odgovorio:

– Kada gledamo pozitivne propise i Zakon o upravljanju državnom imovinom, posve je jasno da gospodin Frka koristi stan sukladno postojećim pozitivnim propisima. Simptomatično je da se nakon 30 godina otvara ovo pitanje, radi se o pozitivnim propisima koji nisu na snazi od jučer. To nije donijela ova Vlada. Gospodin Frka ovdje boravi i ovdje obavlja svoj posao. Prebivalište mora negdje prijaviti, prijavio je gdje je bilo moguće, na nekretnini koja nije u njegovu vlasništvu već u vlasništvu njegove obitelji.

Sandra Benčić iz Možemo kaže da je najveći problem u tome što premijer, a ni sam Habijan, u tome ne vide nikakav problem.

– Spominjete uredbu, jasno piše da postoji pravo na taj stan ako nemaju stan u vlasništvu ili u najmu. Po tome, ne bi imao to pravo. To nije najsporniji moment. Umjesto da se prizna greška i da se prizna da se 30 godina gradi kasta u kojoj je jedna stranka povlaštena i u kojoj je klijentelistički povezana, da dobiva i poslove, ne samo nekretnine, i kaže se problem je i moramo ići u reviziju, govori nam da se to nije problem. To građane ove zemlje smeta, udaljava ih iz ove zemlje i zbog toga odlaze – kazala je Benčić.

– Koristiti ovakve riječi, "klika", onda ste i vi dio te klike. Dajte malo razmislite o rječniku. Ja bih volio da konstruktivno razgovaramo, vi ste opet optužili čovjeka, a ja ne vidim u čemu je problem. Gdje je prekršen Zakon? – uzvratio je Habijan dodajući da nije bilo istodobnog korištenja najma i državnog stana. 

– Čovjek nema useljiv stan u vlasništvu niti ijednu nekretninu u RH. Ima prema Uredbi pravo dobiti državni stan – istaknuo je.

Benčić kaže da je problem u tome što je HDZ 30 godina pisao zakone i stvarao mrežu koja će "vama i vašima dati sve privilegije koje nitko drugi u zemlji nema". 

– Meni je logično stanove po nižim cijenama davati liječnicima i učiteljima. Zašto se ljudima s velikim primanjima ne da 1000 kuna pa da nađu najam? Nije u redu – kazala je.

Stjepanu Čuraju, predsjedniku HNS-a, država sufinancira 6700 kuna za stan.

– Ja imam svoj stan, u svojem vlasništvu, u svojem gradu Osijeku i dolaskom na ovu novu dužnost, s obzirom na to da nemam pravo na službeno vozilo niti na naknadu putnih troškova od Osijeka do Zagreba, bilo je gotovo nemoguće niti financijski, ali niti životno živjeti i raditi posao na ovakav način – ističe. Dodaje da su propisi kakvi jesu, a oni to sada poštuju.

– Je li u redu da zastupnici koji nisu iz Zagreba imaju tu neku beneficiju da mogu imati stan ili dobiti sufinancirani stan kada dolaze u Zagreb ili nije? Ili su u nekoj nepravednijoj poziciji u odnosu na zastupnike koji dolaze iz Zagreba? Sabor je u Zagrebu, nije u Osijeku. Da je u Osijeku, bilo bi super, ne bih morao odlaziti ni jedan dan.  

– Naravno da svi trebaju biti jednaki. Zašto to postavljate kao pitanje? Vi dobivate nagradu za odvojen život, to možete iskoristiti da pokrijete stanarinu – kazala je Benčić.

Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta odgovarao je na pitanje jesu li prava saborskih zastupnika prevelika.

– Mogu jedino zaključiti da nitko od kolega nije radio u realnom sektoru i da ne znaju što govore, govore o propisima koji su manje bitni. U Hrvatskoj se ne upravlja državnom imovinom. Država uprihoduje 2,4 milijarde kuna od državne imovine, 1,5% proračunskih sredstava, to je sramota. Garantiram da nitko tu ne zna što postoji od državnih nekretnina i koja je njihova vrijednost. 

Potom su Čuraj i Spajić ušli u raspravu o tome zašto nekome pripada određena kvadratura stana i tko bi trebao imati kakve stanove. 

– Čuraj, kako vas nije sramota da živite u 110 kvadrata? – pitao je Spajić.

– Meni država plaća samo 90 kvadrata, ja plaćam ostalo. Najbolje bi bilo da svi živimo u Zagrebu – kazao je Čuraj, pa dodao da ima više članova obitelji od Spajića. Upitao ga je zašto on živi u 40 kvadrata, na što mu je Spajić odgovorio da njemu nije problem preseliti se ni u 15 kvadrata.

Marija Đerek iznijela je niz tvrdnji oko društva Državne nekretnine, premijer Andrej Plenković rekao je da je riječ o hajci, a ministar Mario Banožić da ona nije zviždačica već "zviždaljka interesnih skupina". 

– Potpuno je sve jasno, možemo slušati demagogiju koju slušamo, ali sve je jasno, nije dobro da se uvijek u negativnom svjetlu spominje državna imovina. Volio bih da se napravi emisija, da se vidi što se napravilo zadnje tri, četiri godine, upravo s upravljanjem državnom imovinom – dodao je HDZ-ov Habijan ističući da se u mandatu ove Vlade ide u dobrom smjeru.  

– Ta tvrtka čisti je uhljebarij – kazao je Spajić i dodao da je šteta što u emisiji nema nekog stručnog.

– Imovina vrijedi 50 milijardi eura, a govorimo o dva milijuna kuna prihoda – zaključio je.

Komentara 134

DU
Deleted user
23:40 03.02.2022.

Eto ! To je porazna slika hrvatskih političara koji prave zakone prema svojim potrebama, a za napaćeni narod ne mare.. Oni misle samo o sebi. Hrvatski političari , ne baš svi -ima ih i dobronamjernih,posebna su kasta koja živi izvan surove, mračne stvarnosti.

Avatar Asterix
Asterix
00:06 04.02.2022.

Bilo je na televiziji prije par godina da zastupnici u britanskom parlamentu nemaju nikakve beneficije u vezi stanovanja u Londonu. Njihova teza je da nema nikave razlike između njih i bilo koga tko je došao u London radi posla a i da ih nitko nije tjerao da se kandidiraju za parlament. Britanci su se također bunili na ogromne privilegije Briselske kaste.

CH
choban
23:57 03.02.2022.

Nego, gastarbajteri jeste li prijavili porez? Treba gospodi platit stanarinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije