Premašili rok

Spalionica čeka novu dozvolu za rad, Grad Sisak ne želi popustiti

Spalionica se nalazi unutar sisačkog Herbosa, na nešto više od 500 metara zračne linije od središta grada
11.02.2011.
u 11:40

Pogon za spaljivanje otpada ne radi, a 20 radnika nema posla. Podići ćemo tužbu, kaže M. Ivanković

Ministarstvo za zaštitu okoliša trebalo je do 16. siječnja izdati novu dozvolu za rad spalionice sisačkog Herbosa, no još uvijek nije. Naime, staru je potkraj prošle godine poništio Upravni sud rješenjem na tužbu Grada Siska, u kojem smatraju da je na štetu zdravlja građana tvrtki bilo dopušteno spaljivati opasan otpad.

Nisu pozvani na sastanak

Međutim, dopuštanje sisačkom proizvođaču kemijskih sredstava za zaštitu bilja i materijala za graditeljstvo da obrađuje samo vlastitu ambalažu, kako je previđeno Planom za gospodarenje otpadom te Prostornim planom Siska, značilo bi zatvaranje jedine spalionice opasnog otpada u Hrvatskoj. Kako je potrebno zadovoljiti sve strane u trokutu interesa, odluka mjerodavnih odugovlači se, a jučer je u ministarstvu održan i sastanak s predstavnicima Grada Siska. No, do konačnog dogovora nije došlo.

– Grad Sisak neće napraviti ustupke. Od nas se očekuje da dostavimo podatke o nekretninama čiji vlasnici imaju pravo na naknadu zbog umanjene vrijednosti zemljišta u krugu spalionice, ali i podatke iz gradskih urbanističkih planova – kazao je gradonačelnik Dinko Pintarić. Bez obzira na to očekuje li ministarstvo od gradske vlasti promjenu Prostornog plana, ona na to nije spremna. Herbos o današnjem sastanku nije znao ništa.

 Postupanje u tijeku

 – Nitko nas nije obavijestio o sastanku ni na njega pozvao. Tužit ćemo ministarstvo jer je ukinulo staru i nije izdao novu dozvolu u zakonskom roku. Spalionica trenutačno ne radi, tvrtka je zbog toga bez grijanja, a bez posla bi moglo ostati 20 ljudi, što je opet briga Grada Siska, kojem spalionica smeta, kao i onih koji su propisali da je moramo imati – kaže direktor Herbosa Mijo Ivanković.  

Dodaje da su iz Herbosa novi prijedlog za izdavanje dozvole podnijeli još 23. prosinca da bi mogli nastaviti s radom, jer trenutačno, po njegovim riječima, spalionica miruje. Iz Ministarstva okoliša tjednima nam nisu mogli reći ništa konkretno, osim da je izdavanje nove dozvole u tijeku, a jučer nam nisu mogli ništa službeno reći o samom sastanku ni potvrditi rade li uistinu pritisak na Grad Sisak da bi se izmijenio prostorni plan i omogućilo ponovno izdavanje dozvole za spaljivanje opasnog otpada u središtu grada Siska.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brownie
17:06 12.02.2011.

gospodine gradonačelniče,ovako i vi meni dozvoljavate da imam pravo na naknadu zbog umanjene vrijednosti zemljišta u gradu gdje ste vi gradonačelnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije