Stanovnici Dongyanga, grada na istoku Kine, uživaju u pomalo neobičnoj poslastici – tvrdo kuhanim jajima umočenima u urin. I to po mogućnosti urin dječaka mlađih od 10 godina, zbog čega se ovaj specijalitet i naziva "jajima djevaca".
Za pripremu ovih jaja potreban je cijeli dan. Prvo se iz zahoda skuplja urin dječaka, nakon čega se u njega jaja umaču pa kuhaju. Ljuska im se nakon toga razbija, a jaja se u urinu ostavljaju još nekoliko sati. Ovako pripremljena jaja navodno snižavaju tjelesnu temperaturu, potiču cirkulaciju krvi te osobi koja ih pojede daju osjećaj energičnosti.
– Dobra su za zdravlje. Naša ih obitelj jede za svaki obrok. U Dongyangu ih svaka obitelj voli jesti – kaže 51-godišnji prodavač uriniranih jaja Ge Yaohua.
No nisu svi stanovnici Dongyanga uvjereni u zdravstvene koristi lokalnog specijaliteta. Među njima se nalazi i dio medicinskih stručnjaka koji upozoravaju na sanitarne probleme povezane s konzumacijom jaja kuhanih u urinu. Unatoč tome, lokalne su vlasti "jaja djevaca" proglasile zaštićenim kulturnim dobrom.
Odvratno u 3PM!