proljetna poslastica

Specijalitet u Dongyangu – jaja kuhana u urinu malih dječaka

Roger Federer
Foto: AFP
1/2
29.03.2012.
u 10:40

"Jaja djevaca" navodno snižavaju tjelesnu temperaturu i potiču cirkulaciju krvi, a vlasti su ih proglasile zaštićenim kulturnim dobrom

Stanovnici Dongyanga, grada na istoku Kine, uživaju u pomalo neobičnoj poslastici – tvrdo kuhanim jajima umočenima u urin. I to po mogućnosti urin dječaka mlađih od 10 godina, zbog čega se ovaj specijalitet i naziva "jajima djevaca".

Za pripremu ovih jaja potreban je cijeli dan. Prvo se iz zahoda skuplja urin dječaka, nakon čega se u njega jaja umaču pa kuhaju. Ljuska im se nakon toga razbija, a jaja se u urinu ostavljaju još nekoliko sati. Ovako pripremljena jaja navodno snižavaju tjelesnu temperaturu, potiču cirkulaciju krvi te osobi koja ih pojede daju osjećaj energičnosti.

– Dobra su za zdravlje. Naša ih obitelj jede za svaki obrok. U Dongyangu ih svaka obitelj voli jesti – kaže 51-godišnji prodavač uriniranih jaja Ge Yaohua.

No nisu svi stanovnici Dongyanga uvjereni u zdravstvene koristi lokalnog specijaliteta. Među njima se nalazi i dio medicinskih stručnjaka koji upozoravaju na sanitarne probleme povezane s konzumacijom jaja kuhanih u urinu. Unatoč tome, lokalne su vlasti "jaja djevaca" proglasile zaštićenim kulturnim dobrom.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:18 29.03.2012.

Odvratno u 3PM!

DU
Deleted user
21:50 31.03.2012.

A gdje drugo nego u Kini... Nista drugo ne mozes i ocekivati jer vec se godinama zna sta sve trpaju u sebe... a kada dobiju neku bolescugu onda se siri na sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije