nije imala izbora

Splićanku iznenadilo pravilo u trgovini, žena je morala ostaviti stvari i otići: 'Je li to zakonito?'

Foto: Pixabay
1/3
22.08.2024.
u 09:55

Iz HNB-a ističu da su u određenim slučajevima dozvoljena ograničenja u načinu plaćanja, uključujući i situacije u kojima je određeni način plaćanja posebno reguliran

Splićanka je ostala neugodno iznenađena kada je u trgovini svjedočila prizoru gdje su drugu ženu, nakon skeniranja njenih artikala, poslali da promijeni novčanicu od 100 eura. Naime, u objavi na društvenoj mreži Splićanka je napisala kako žena nije imala izbora te je morala ostaviti sve artikle i otići. "Zna li netko zašto ne primaju novčanice od 100 eura i je li to zakonito?" upitala je zbunjeno.

Na njenoj objavi pojavilo se mnoštvo komentara sugrađana od kojih neki tvrde kako trgovci moraju primiti sve novčanice, dok drugi kažu kako je to uobičajena praksa i da je trgovački lanac čak i izvisio obavijest da ne primaju određene novčanice, piše Slobodna Dalmacija. Osim toga, poslali su i upit Hrvatskoj narodnoj banci.

"Zakoni i drugi primjenjivi propisi u Republici Hrvatskoj ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura koji zaprima pri takvom plaćanju. Mišljenja smo da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem, osim ako pritom ne postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi", navode iz HNB-a.

POVEZANI ČLANCI:

"Primjerice, nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena poput samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga", dodaju. Prihvaćanje euronovčanica i kovanica kao sredstva plaćanja u maloprodajnim transakcijama trebalo bi biti standard, navode iz HNB-a. Odbijanje plaćanja moguće je samo u situacijama koje su opravdane "načelom dobre vjere", primjerice, kada trgovac nema dovoljno sitnog novca za uzvrat.

Iz HNB-a ističu da su u određenim slučajevima dopuštena ograničenja u načinu plaćanja, uključujući i situacije u kojima je određeni način plaćanja posebno reguliran. Tako je, primjerice, propisano da, osim ovlaštenih tijela i osoba, nijedan trgovac nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica pri jednom plaćanju. Smatraju važnim ukazati i na Zakon o zaštiti potrošača kojim je propisano da trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja.

"Pritom napominjemo da inspekcijski nadzor nad provođenjem toga zakona kod trgovaca obavljaju tržišni inspektori središnjeg tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove (tržišni inspektori Državnog inspektorata). Napominjemo da u slučaju možebitnih nepravilnosti u postupanju trgovaca koji na prodajnim mjestima ne prihvaćaju plaćanje novčanicama od 100 eura, potrošači mogu podnijeti predstavku Državnom inspektoratu Republike Hrvatske", zaključili su.

>> FOTOGALERIJA Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda

1/48
Ključne riječi

Komentara 5

CB
cro.bos.
12:00 22.08.2024.

Platio sa 500 Eura. To je sve šta imam, moram ići, a već sam natankao. I na platili su. Zakonsko srestvo plaćanja!

CE
CenzuriranUskoro
11:43 22.08.2024.

Ne brini narode. Vlada RH, kao i sve druge EU vlade rade na tome putem inflacije i financiranja američkih ratova na tome da će sve tako poskupiti da će 100 EUR postati sitniš kada poželite kupiti osnovne živežne namirnice.

TI
Tinček
12:04 22.08.2024.

Valjda je blagajnica trebala izaći i promijeniti. Ljudi si puno dozvoljavaju. Treba biti fer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije