Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Struja se vratila svima u Hrvatskoj, počela je istraga: 'Dogodio se nesretni splet okolnosti'

Foto: Ivo Cagalj/Armin Durgut/Matija HabljakPIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr , Hina
21.06.2024.
u 20:54

Oko 12.30 nestalo struje na području Dalmacije, ali i BiH, Crne Gore. Ako se nalazite na području nestanka struje, šaljite nam fotografije i snimke na dojavi@vecernji.net.

*Niz gradova oko 12.30 sati ostao bez struje u Dalmaciji 
*Struje nije bilo u BiH, Albaniji i Crnoj Gori...

*Električna energija pomalo se vraća, no ne svima

Tijek događaja: 

20:49Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a, kazao je za HRT kako su u roku od 2 do 3 sata od početka poremećaja svi potrošači u Hrvatskoj bili napojeni nazad. Uz to, potvrdio je kako je počela istraga.

"Dio posla operatora prijenosnih sustava je da odmah reagiraju i malo prije se održala telekonferencija na europskoj razini. Dogodio se nesretni splet okolnosti da su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji, ispala iz pogona u kratkom vremenu", pojasnio je Blažević te dodao kako BiH ima problema s povratkom termoelektrana u pogon. 

 

"Hidroelektrane srazmjerno brzo se vraćaju u pogon, ali termoelektrane trebaju malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu", zaključio je Blažević.


18:30 - Crnogorski ministar energetike rekao je da je do prekida u opskrbi električnom energijom došlo zbog naglog povećanja potrošnje električne energije izazvane visokim temperaturama, ali i zbog same vrućine. Naime, sustavi distribucije električne energije povezani su među zemljama radi prijenosa i trgovine, navodi Reuters

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović te dodao kako stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi gdje je kvar nastao.


17:00 - Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u petak kako su, nakon nestanka struje na cijelom području Dalmacije, sve zdravstvene ustanove odmah nastavile funkcionirati na agregatima te se većina njih postupno vraća na elektroenergetsku mrežu. 

"U kontaktu smo sa svim bolnicama od Gospića, Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Dubrovnika, Rijeke do bolnica u Slavoniji koje su potvrdile da je situacija stabilna odnosno da se nesmetano pruža adekvatna skrb svim pacijentima i u novonastalim okolnostima", izjavio je. Beroš je i zahvalio svim ravnateljima, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima kao i tehničkoj potpori "koji su se brzo prilagodili nenadanoj situaciji i pokazali da nam je sigurnost pacijenata na prvom mjestu.“

>>OPŠIRNIJE


16:20 - Normalna opskrba električnom energijom u BiH ponovno je uspostavljena u četvrtak oko 15,00 sati u većem dijelu zemlje, angažiranjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabiliziranjem elektroenergetskog sustava koji je bio pod opterećenjem u više država u regiji. Kako su priopćili iz Nadzornog operatera sustava (NOS) koji nadzire prijenos električne energije na velikim naponima, iza 15,00 sati su aktivirali sva transformatorska postrojenja na naponu od 400 kilovolti i 220 kilovolti. Elektroprivredna poduzeća iz BiH sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci su za vrijeme raspada sustava aktivirali svoje proizvodne kapacitete kako bi pomogli stabiliziranju elektroenergetskog sustava u toj zemlji i u regiji.

"Vrši se postupno aktiviranje proizvodnje električne energije", naveli su iz NOS-a. Dodali su kako je već u četvrtak prijetio raspad elektroenergetskog sustava u BiH kada je došlo do problema u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Zbog višesatnog nestanka električne energije nisu zabilježeni veći problemi u Bosni i Hercegovini. Sve bolnice funkcionirale su normalno, a ni druga ključna infrastruktura nije zakazala za vrijeme nestanka struje kakav nije zabilježen u cijeloj zemlji ni za vrijeme rata. 


16:18 - Ekipe Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) uočile su veliki požar na dalekovodu na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici prema Gacku u BiH, doznaje portal Vijesti.me. Izvor iz CGES-a potvrdio je da je požar posljedica kvara.

Ekipe CGES-a nastoje što prije doći do mjesta požara kako bi sanirale kvar na elektromreži, zbog čega će navodno biti potrebno angažirati i helikoptersku jedinicu. Neslužbeni podaci portala Vijesti.me govore da je na području Crne Gore otkazao samo jedan vod, no daljnja analiza pokazat će postoji li negdje još koji kvar.

Dalekovod se rastegnuo više nego što je trebao zbog preopterećenosti mreže i visokih temperatura, rekao je sugovornik.


15:45 - Ne znam koliko relevantna može biti činjenica da se električna energija nije vratila na područje Kaštela. Koliko sam uspjela saznati, u neke dijelove se jest vratila. Konkretno, u Kaštel Štafilić nije. Vani je 37 stupnjeva, nije ugodno nimalo, a posebno s bebom od godinu dana koja zahtijeva i topli obrok i štošta. Toliko o obećanju da se električna energija vraća do pola četiri. Hvala na informacijama jer bez medija bismo bili u potpunom neznanju. Zadnjih sat vremena donekle i internet funkcionira - javila nam se čitateljica iz Kaštel Štafilića. 


15:40 - Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni  poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. 
Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, priopćio je HEP. 


15:05 - Struja se polako vraća, ali nije svima još došla. "Gosti iz Mađarske su mi poslali poruku iz apartmana. Pitaju kad će se vratiti struja. Kažu da će morati baciti svu hranu iz frižidera. Očajna sam. Što da kažem ljudima? Vidno su uzrujani. U apartmanu su na katu, bez klime, a vani +35 °C", požalila nam se čitateljica iz Maslenice. Nešto ranije javili su da struje nema ni na Braču.


14:35 -  Ministar energetike Šušnjara komentirao je situaciju s nestankom struje. "Aktivirali su se svi naši mehanizmi. Ne radi se o kvaru kod nas, možemo reći da se radi o zakonu spojenih posuda, dio naše mreže je ostao bez napona," pojasnio je na početku. Ministar je istaknuo da je dio mreže već ponovno opskrbljen energijom te da postoje utvrđene procedure za takve situacije.

Ministar Šušnjara smatra da je trenutni sustav održiv te je izrazio uvjerenje da će svi potrošači biti brzo opskrbljeni električnom energijom. Unatoč tome, još nije poznato gdje je točno došlo do kvara koji je prouzročio privremeni prekid napajanja.

Detaljnije pročitajte OVDJE


14:30 -  Elektroenergetski sustav u Srbiji je stabilan, nakon poremećaja u opskrbi strujom u dijelu Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dalekovodi su u pogonu i problema nema, rekla je Elektromreža Srbije (EMS). Problemi u regiji ne utječu na elektroenergetski sustav u Srbiji koji radi bez poteškoća, tvrde u EMS-u. 

Uzrok problema još nije u potpunosti utvrđen, a u EMS-u naglašavaju da će to biti "predmet analiza".

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sustava Ivan Asanović rekao je da je uslijed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka struje na teritoriju cijele Crne Gore, osim na sjeveru zemlje. Inicijalni kvar dogodio se navodno upravo u Crnoj Gori, a do nestanka struje došlo je i u Albaniji, BiH, te značajnom dijelu Hrvatske - od Dubrovnika, preko Dalmacije do Rijeke i pojedinih otoka.


14:26 - Čitatelji nam javljaju kako u Zadru, Šibeniku, Omišu, na otoku Ugljanu, Pašmanu i Braču i dalje nema struje. U Zadru i dalje ne rade semafori. 

21.06.2024., Zadar - U cijeloj Dalmaciji je nestalo struje. Dijelovi Zadra su dobili struju dok je ostatak jos uvijek bez tako da ne rade semafori Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL


14:25 - Ministar gospodarstva Ante Šušnjar odmah je otišao u središte HOPS-a u Zagrebu, gdje daje izjavu  zajedno s direktorom Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Dankom Blaževićem. Uživo prijenos pratite OVDJE


14:20 - Zbog nestanka struje na širem splitskom području, vatrogasci su imali tridesetak intervencija. Ljudi su zapeli u liftovima, a vatrogasne ekipe su na terenu kako bi pomogli. Zapovjednik JVP grada Splita Mario Mikas rekao je kako "od trenutka nestanka električne energije zabilježeno je tridesetak intervencija. Većinom se radilo o izvlačenju zaglavljenih osoba u liftovima koji su stali uslijed pada napona, a drugi dio intervencija odnosi se na pretežito izdimljavanje agregata upaljenih po nestanku struje" 

Detaljnije pročitajte OVDJE


13:55 -  VIDEO Nezapamćeni kolaps na Balkanu


13:49 - U Splitu prometni kolaps se malo smiruje, čitatelji nam javljaju kako su neki semafori krenuli s radom. No Solin i dalje bez struje. 


13:40 - Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je u petak bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.  U kratkom priopćenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio ispad na crnogorskog elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su svo vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Istodobno je bez struje ostala cijela Bosna i Hercegovina, javlja Dnevni avaz. Posebno je kaotično u Sarajevu, javlja list, gdje je iz mreže ispala kompletna prometna signalizacija. Struje nema ni u Tuzli, Brčkom, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Jajcu.  

Tanjug, pak, javlja da struje nema ni u dobrom dijelu Albanije, odnosno u gradovima Tirani, Draču, Elbasaniju, Gjirokastri, Skadru. Po prvim informacijama, uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje. 


13:39 - Građani Splita javljaju kako se struja vratila u veći dio grada. 


13:36 "Prema izvještaju ministra Beroša, struja je OK u bolnicama: Gospić, Zadar, Šibenik, Knin, Split, Dubrovnik", kaže glasnogovornik vlade Milić.


13:30 - Oglasili su se iz HEP-a  -  Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, stoji u priopćenju HEP-a. 


13:28 Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje. 

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.


13:20 - Iz Grada Splita uputili su apel građanima da zbog električnih poteškoća racionalno koriste vodu. "S obzirom na na prekid u dostavi električne energije, mole se građani da racionalno troše vodu kako ne bi došlo do poteškoća u opskrbi." piše na Facebook stranici Grada Splita. 


13:13 - Poseban kolaps nastao je u Splitu gdje ne rade semafori, što je izazvalo prometni kaos širom grada. Konstantno se čuju sirene hitnih službi, a ulicama prolaze i vatrogasna vozila pod sirenama, javlja Slobodna Dalmacija. 

>>> FOTO Pogledajte prometni kolaps koji je nastao u Splitu nakon nestanka struje

1/4

13:06 - Veći kvar Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) uzrokovao je ovog petka nestanak struje u brojnim gradovima Dalmacije. Naime, bez struje su ostali Split, Zadar, Omiš, pa čak i veći dio Bosne i Hercegovine. "Možemo samo potvrditi da je došlo do većeg kvara na trafostanici te da smo dobili brojne upite korisnika iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Kolege rade na otklanjanju kvara" javili su iz HEP-a. Više pročitajte OVDJE


13:05 - Struje nema ni u dijelu Slavonije, konkretno u Vinkovcima i Slavonskom Brodu.

“Zbog nestanka električne energije na širem području došlo je do prekida ili otežane vodoopskrbe na distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o., a korisnici su se vodom opskrbljivali iz vodosprema Vinkovci, Retkovci i Nuštar koje imaju svoje agregate. Prilikom nestanka električne energije došlo je i do prekida komunikacije između lokacija no taj je problem riješen i započelo je punjenje cjevovoda. Normalizacija vodoopskrbe očekuje se do 13:30 sati”, priopćili su iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije. 


13:04 - Problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprijenosnog sustava, prema kratkom priopćenju na Facebook stranici CEDIS-a. Također, izbio je požar na jednom od dalekovoda. Nije poznato kada bi problem mogao biti riješen, piše pobjeda.me. Bez struje je, navode, i Zeta.


13:00 - Struje nema širom Crne Gore. Izbio je požar na dalekovodu, javlja portalanalitika.me. Struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici... 


12:50 - Dnevni avaz piše kako dobar dio BiH nema struje. Električne energije nema u Sarajevu, Goraždu, Živinicama, Lukavcu, Maglaju, Banjoj Luci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Derventi i brojnim drugim gradovima.


12:49 - Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako je riječ o dosad neviđenom kvaru koji je krenuo iz Crne Gore.


12:40 - Čitatelji nam javljaju kako ne rade ni semafori na cestama. 


12.30 - 'Odjednom je sve utihnulo', javljaju nam čitatelji iz Splita, Omiša, Zadra... Kažu kako je oko 12.30 nestalo struje. Dalmatinci se žale i na društvenim mrežama. Stranica HEP-a je pala i ne može se doći do informacije.

Komentara 133

MA
marcellus
12:43 21.06.2024.

Ako nekom fali socijalizam, evo sad znate kako je nama tamo bilo.

SL
SlavaAP
12:53 21.06.2024.

Vani je 35-40, a oblacno i nema vjetra. Ah ti obnovljivi izvori energije, ovo vam je zelena buducnost.

Avatar marsijaneri
marsijaneri
13:09 21.06.2024.

Balkanci i "njihov" Balkan. Mi smo definitivno i zauvijek iz te balkanske fore izašli, civilizacijski i kulturom, politički i društveno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije