I britanski mediji se raspisali

Splitu je dosta incidenata s turistima: "Stanovnici su na izmaku snaga, uzet će stvari u svoje ruke"

U Zračnoj luci Split posljednjeg vikenda u kolovozu očekuju se velike gužve
Foto: Zvonimir Barisin/HaloPix/PIXSELL
1/4
12.06.2023.
u 13:38

Muke po turistima koje imaju stanari gradske jezgre Splita dospjele su do britanskih medija koji upozoravaju tamošnje turiste da bi ih ubuduće moglo skupo stajati divljanje po središtu grada.

Britanski portal Inews u opširnom članku posvećenom tom problemu upozorava čitatelje da je grad Split najavio obračun s izgrednicima koji remete san stanarima. Navode kako bi turisti ubuduće mogli platiti jako visoke kazne ne budu li se pridržavali novih pravila zabrane ispijanja alkohola u splitskoj staroj gradskoj jezgri i divljanja na javnim mjestima. Navode kako su splitski vijećnici prošli mjesec izglasali nove mjere i sada mogu izricati novčane kazne između 130 i 260 funti za pijenje, spavanje, povraćanje ili mokrenje na javnim mjestima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pijenje unutar 100 metara od škole ili vrtića također se sankcionira, baš kao i penjanje na javne spomenike i fontane. Početkom lipnja već je izrečeno 13 kazni za turiste, piše taj britanski portal. Osim toga, ističu kako je upravo ponašanje britanskih turista navedeno kao problematično. 

VEZANI ČLANCI 

Facebook stranica ''GetGetanima'' prošlog je kolovoza u pismu splitskim vlastima napisala kako je ''nedopustiv teror kojem su izloženi od nekih turista. Ponašanje pijanih osoba smatramo apsolutno nedopustivim. Mokrenje i povraćanje više nisu sporadični događaji. Također smo zatrpani smećem i izloženi buci i gužvi''.

Javna Facebook stranica namijenjena Splićanima pod nazivom “GetDirekt” redovito objavljuje snimke neprikladnog ponašanja na splitskim ulicama. ''Lokalni stanovnici na izmaku su snaga; žele uzeti stvari u svoje ruke. Molimo vlasti da poduzmu mjere i patroliraju ulicama nakon 23 sata'', može se, između ostaloga, pronaći u komentarima.

''Želimo rebrendirati Split, želimo promijeniti vrstu gostiju koji dolaze u naš grad. Želimo sići s liste vrlo poželjnih party destinacija i početi privlačiti obitelji ili pojedince koji uživaju u našem gradu, uživaju u ljepoti mora i koji neće samo ludovati u Splitu'', izjavio je Bojan Ivošević, splitski dogradonačelnik. 

No i neki britanski turisti slažu se s odlukom grada Splita da uvedu stroža pravila. I sami smatraju da neki njihovi sunarodnjaci pretjeruju. ''Svašta se može vidjeti. Kad biste poredali britanskog turista, Nijemca i Talijana, ne biste sumnjali tko je iz Britanije. Britanski turisti jako se loše ponašaju'', kaže 23-godišnji turist iz Sussexa koji već godinama dolazi u Hrvatsku. Osim toga britanski mediji ističu kako još većih problema s njihovim turistima imaju manja mjesta na Jadranu. 

Zbog svega je ovih dana posebno upozorenje izdao i Ured za vanjske poslove Commonwealtha. 

VIDEO Ženski znak na WC-u nije haljina kao što većina misli: Evo što zapravo predstavlja

Komentara 10

JO
jozakontra
15:07 12.06.2023.

ovakvo ponašanje turista je nekome iznenađenje? pa englezi se ovako ponašaju doma u bilo koje doba godine, kad se 'zabavljaju' ne smeta ih da se probude u vlastitoj rigotini. odurno i odvratno ali mi ne možemo birati obzirom da smo se odlučili za masovni turizam.

DU
Deleted user
14:49 12.06.2023.

Tja, kaj se more. Britanci misle da su još uvijek gospodari carstva u kojemu suncu nikad ne zalazi, pa se tako i ponašaju. Osim toga, za razliku od Francuza Talijana, Španjolaca i Portugalaca, Britanci ne znaju piti, nego se nalijevaju kao svinje. U tome su im slični Nijemci i Skandinavci.

ZU
Zurka
16:59 12.06.2023.

E pa dragi Splicani, ne mozete dobiti i jare i pare. Uzeli biste za opskurni apartman 100 € na dan, ali da niti ne primjetite da su ti koji toliko placaju uopce tu. Nebu islo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije