Hvarija Tina Ujevića

Splitu zaprijetila ekokatastrofa

'23.03.2010., Split - Trajekt Tin Ujevic koji se vracao iz Starigrada na Hvaru udario je oko 19 i 30 sati prilikom uplovljavanja u obalu splitske luke nema ozljedenih ali se u more izlilo 33.000 litar
Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
1/6
23.03.2010.
u 17:50

Brod je imao sve svjedodžbe, a prije mjesec dana vratio se s dokovanja u Vranjicu. Na brodu je bilo 12 članova posade, za koje je utvrđeno da nisu bili pod utjecajem alkohola, kazao je lučki kapetan Boris Matošić

Jadrolinijin trajekt "Tin Ujević" koji je u ponedjeljak tijekom pristajanja na dolasku iz Staroga Grada udario u Gat sv. Petra, jučer je napustio splitsku luku i otišao na remont u Vranjic. Točni uzroci udara trebali bi se znati za koji dan, a lučki kapetan Boris Matošić za sada je isključio tehnički kvar kao uzrok, no to se još mora potvrditi pregledom ispravnosti svih instrumenata na brodu.

Obranjena ACI marina

– Probijen je tank kapaciteta 70 tona goriva, a u more je isteklo oko 33 tisuće litara dizela. Brod je imao sve svjedodžbe, a prije mjesec dana vratio se s dokovanja u Vranjicu. Na brodu je bilo 12 članova posade, za koje je utvrđeno da nisu bili pod utjecajem alkohola. Brodove za Dubrovnik i Anconu premjestili smo na druge vezove, a umjesto "Tina Ujevića" vozit će drugi trajekt – kazao je Matošić.

U čišćenje su se odmah uključili brodovi Ciana, no u ponedjeljak su malo toga mogli napraviti zbog mraka, pa su sa sanacijom nastavili u utorak rano ujutro. Na moru su bila tri ekobroda. Dva Cianova i jedan vatrogasaca iz Kaštel Gomilice. Postavili su brane između vezova 13. i 17. te uspjeli spriječiti da nafta dođe i do ACI marine.

– Okupili smo ekipu i postavili brane kojima se nafta kupi s površine i odmah apsorbira. Radimo i s disperzantima koje miješamo s velikim količinama vode, a krug brana ćemo sve više smanjivati. Imamo sreće što je to laka nafta pa mislim da nam ne prijeti veća ekološka katastrofa, no da je riječ o teškoj nafti zaista bismo imali problema – kazao je Drago Tudić iz Ciana.

Zapovjednik u šoku

Dodao je da će i desetak dana nakon sanacije na površinu izbiti još koja mrlja, ali da se ne treba zabrinjavati jer se radi o nafti koju su upile školjke.

Da je trajekt Tin Ujević bio sposoban za plovidbu utvrdio je i kapetan Mario Babić, državni tajnik za more.

– Čim sam došao, pročitao sam zapisnike sa saslušanja. Zapovjednik Damir Rušinović kazao je da se krma iznenada zanijela i udarila u obalu, a i upravitelj stroja tvrdi da nije primijetio nikakav kvar. Nije bilo ni vjetra ni struje, pa su isključeni i meteorološki uzroci, no nastavljamo s istragom. Zapovjednik je u ponedjeljak bio u velikom šoku, a sada bi bilo prerano zaključiti da je uzrok udara ljudski faktor – kazao je Babić.

Priopćenjem se oglasila i Zelena lista te zatražila Kalmetinu ostavku.

Naftna mrlja stigla je u utorak poslijepodne i do Bačvica, najpopularnijeg splitskog kupališta, no Drago Tudić iz Ciana tvrdi da su uputili tamo brod i da nema razloga za zabrinutost jer se radi o vrlo tankom filmu.

- Brod je imao sve potrebne svjedodžbe, a prije mjesec dana vratio se s dokovanja u Vranjicu - rekao je Boris Matošić, splitski lučki kapetan.

Mario Babić, državni tajnik za more, kazao je:

- Zapovjednik je bio u velikom šoku, bilo bi prerano zaključiti da je uzrok nesreće ljudski faktor.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
20:03 23.03.2010.

Pošto je brod bio ispravan i posada trijezna, ja mislim da so to nije ni dogodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije