MIMO ZAKONSKE PROCEDURE

Spomen-ploču hrvatskim logorašima u Crnoj Gori već 15 dana čuva vojska

storyeditor/2022-10-25/ploca.jpeg
Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja
1/2
25.10.2022.
u 20:30

Općina Kotor inzistira da je ploča postavljena mimo zakonske procedure i bez odluke Vlade Crne Gore

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na otkrivenoj spomen-ploči na mjestu negdašnjeg logora Morinj u Boki kotorskoj gdje su tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku zatočeni i mučeni hrvatski branitelji i civili, a koja je u samo 15-ak dana nakon postavljanja u susjednoj državi postala prvorazredno političko pitanje.

Smjena dvojice ministara

Naime, Ministarstva vanjskih poslova, odnosno obrane Crne Gore koja su do prije nekoliko dana vodili u međuvremenu razriješeni ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević, 10. listopada su na navodno spornoj lokaciji postavili spomen-ploču u društvu hrvatskih kolega: ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Dan prije smjene Krivokapića i Konjevića s ministarskih dužnosti, ta su dva ministarstva priopćila da zakonska procedura pri postavljanju spomen-ploče nije povrijeđena jer je riječ o vojnom objektu i da se s tim u vezi postupalo prema Zakonu o Vojsci Crne Gore, no Općina Kotor inzistirala je da je to učinjeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne općinske suglasnosti.

Dijelu prosrpskih institucija sporna spomen-ploča s tekstom koji na “dubiozan način” tretira povijesne okolnosti iz 1991. postavljena je, kako je konstatirala inspektorica za zaštitu kulturnih dobara koja je izdala nalog za njezino uklanjanje, bez “dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština općine Kotor niti da postoji suglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od trenutka nastanka”.

Stražare već 15 dana

No, komunalnu inspekciju općine Kotor u izvršenju naloga Uprave za inspekcijske poslove, koja je naložila uklanjanje spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog objekta u Morinju, spriječili su pripadnici Vojske Crne Gore, koji ondje od prije petnaestak dana neprekidno dežuraju iza zaključane ograde napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina.

Vojnici nisu dopustili komunalnim inspektorima ulazak u krug tog vojnog objekta, govoreći kako imaju izričiti nalog pretpostavljenih da nikome ne dopuste ulaz te da im je “iz Ministarstva obrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekt Morinj i dalje na snazi”.

>> VIDEO Ruski vojni avion srušio se na stambenu zgradu u Sibiru: Poginula su oba pilota

Komentara 7

Avatar bokolo
bokolo
20:58 25.10.2022.

Sta Crnogorci nisu bombardirali Dubrovnik?

KR
krass
20:46 25.10.2022.

Niko da spomene da je premijer tih godina bio dotični Milo Đukanović koji je vedrio i oblačio u CG, pa dotični ne igra šah zbog šahovnice i vi opet nadjete srbe u svemu tome :)

DU
Deleted user
22:18 25.10.2022.

...bate led, ispada kako su Crnogorci čojniji i od nas, hrvatskih branitelja?! Koji nismo u stanju čuvati svoje ploče! (a kad nas ima preko pola milijuna, svih i svakoga, a još i razmrvljeni u milijun udruga...i dižemo ruke na sebe, umjesto na onog, na kojeg bi trebalo, i doma i vani)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije