SJEĆANJA

Spomenik domovini na Radićevu trgu

19.11.2003.
u 00:00

Irena Dubreta tvrdi da spomenik mora biti u Vukovaru, a Tomislav Merčep smatra da je zagrebačka lokacija idealna

Odbor za gradnju Spomenika domovini jučer je prihvatio jednoglasnu odluku Vijeća za urbanizam i arhitekturu da taj spomenik bude na zagrebačkom Trgu Stjepana Radića. Tu je lokaciju većina članova Odbora ocijenila upravo idealnom, s obzirom na to da, kako je rečeno, taj prostor povezuje sjever i jug Zagreba, a omeđen je s južne strane Avenijom Vukovar, što povezuje istočni i zapadni dio grada.

Ministarstvo kulture zaduženo je da pripremi javni natječaj za izradu spomenika, kao i za izradu urbanističkog rješenja koje će taj prostor štititi od mogućih devastacija.

No unutar proširenog sastava Odbora nije ostvarena suglasnost kao i među stručnjacima okupljenima u Vijeću za arhitekturu i urbanizam.

Predstavnica Udruge udovica hrvatskih branitelja Irena Dubreta zatražila je da Spomenik domovini bude u Vukovaru, i to tako "da bude uočljiv i iz područja s kojeg su na Hrvatsku stizale granate". Od gradnje kamenog spomenika, još je važnije čuvati dostojanstvo Domovinskog rata, osobito obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja.

Znajući koliko je tema osjetljiva, predsjedajući Odbora premijer Ivica Račan tražio da na Dan sjećanja na vukovarske žrtve rasprava bude "s više pijeteta, a manje politike".

Na stranu prijeloga stručnjaka stao je međutim predsjednik Udruge dragovoljaca Tomislav Merčep. Uvjeren da je predložena lokacija najbolja, Merčep kaže da će tuda prolaziti strani državnici, koji će tako vidjeti koliko je Hrvata poginulo "zbog toga jer su oni bili kukavice". Ireni Dubreti govorio je o razlici između spomenika domovini te spomenika Domovinskom ratu.

I Merčep i neki drugi sudionici rasprave odbacili su pristup da Spomeniku domovini konkuriraju postojeći Oltar domovine na Medvegradu i buduća lokacija Zida boli.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Đuro Dečak predlagao je da Spomenik domovini bude nekoliko stotina metara južnije, u razini Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje bi bio bolje istaknut.

Ostali članovi Odbora bili su za Trg Stjepana Radića, a premijer Ivica Račan je zaključio kako će taj posao biti nastavljen bez obzira na to koja će vlada biti u Banskim dvorima.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije