UHIĆENJA U BiH

Spriječena prodaja urana iz Vinče bin Ladenu

02.12.2001.
u 00:00

* List piše kako su četiri osobe stupile u kontakt i s predstavnikom jedne srednjoistočne zemlje u Sarajevu i ponudili mu prodaju radioaktivna materijala

RIM - Nuklearni teror "spava" u velikom bazenu nekoliko kilometara od Beograda. U jednoj kadi od 200 kubika konzervirano je 60 kilograma visokoobogaćenoga urana, što zastrašuje cijeli svijet. O tom skladištu u Institutu Vinča pokraj Beograda piše jučer list "Corriere della Sera" pod naslovom "Užasno nasljedstvo Titova atomskog sna". Očito se taj uran povezuje s onim koji je otkriven u Kiseljaku poslije operacije talijanskih karabinjera i bosanskih protuterorističkih jedinica te uhićenja četiriju osoba koje su nuklearni materijal namjeravale prodati izaslanicima terorista Osame bin Ladena.

Na Balkan stižu teroristi iz Afganistana

U napisu "Uhićeni dok su prodavali nuklearni materijal" isti list piše kako su dugo pod prismotrom bile četiri osobe koje su stupile u kontakt i s predstavnikom jedne srednjoistočne zemlje u Sarajevu i ponudili mu prodaju radioaktivnoga materijala. Poslije naznake američke tajne službe oni su zaustavljeni, a kontejneri na kojima je bio znak JNA zaplijenjeni. Sve to "Corriere della Sera" navodi na zaključak da su četvorica uhićenih nuklearni materijal vjerojatno nabavili u Vinči i pokušali ga prokrijumčariti i prodati međunarodnim teroristima.

Osama bin Laden navodno je pokušao u Bosni kupiti materijal za proizvodnju radioaktivnoga oružja, piše "Corriere della Sera", kao i svi talijanski listovi, prenoseći na velikom prostoru operaciju talijanskih karabinjera u Bosni, koji su s bosanskom policijom spriječili takvu kupoprodaju. "Corriere della Sera" navodi da je riječ o četvorici muslimana. Kaže da su bosanski, ali daje naslutiti, bez obzira na to što spominje da je među uhićenima i Vladimir Cvjetković, da su ostali možda iz islamskih zemalja.

Pod naslovom "Uzbuna na Balkanu - stižu teroristi koji bježe iz Afganistana" list objavljuje treći članak o istoj temi, u kojem upozorava na to da bi teroristi iz Afganistana mogli preko Bugarske i Jugoslavije stići u BiH, gdje još ima oko 3500 ratnika iz drugih zemalja, od kojih su mnogi preuzeli bosansko državljanstvo. Na taj zaključak navodi ih i podatak da su u jednoj jazbini pokraj Kabula nedavno pronađeni dokumenti i dvije bosanske putovnice, ali bivših egipatskih državljana. Ti ratnici, koji su došli u Bosnu za rata na tom području, navodno su se povezali s terorističkim islamskim jezgrama u Europi.

Pišući o "Titovu nuklearnom snu" list navodi da je u Vinču iz tadašnjega SSSR-a 1973. poslan nuklearni materijal od kojeg je samo dio iskorišten, a oko 60 kilograma još je u bazenu posebno načinjenom za čuvanje takvih tvari.

Moguća i nova uhićenja

Tajne službe svih zemalja motre što se događa u Vinči. List piše da taj institut sada čuva samo nekoliko policajaca, pa se iz njega lako može prokrijumčariti opasni materijal. Citira i izjavu glasnogovornika policije UN-a Stefa Lehmanna, koji kaže da je zaplijenjeni materijal u Bosni vrlo opasan, pa zaključuje kako bi "keramički eksploziv implozijom mogao izazvati i visoku temperaturu koja bi mogla prouzročiti eksploziju radioaktivnoga materijala". Navodi se, na kraju, kako bi mogla uslijediti nova uhićenja.

S. Tomašević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije