premješten u drugu smjenu

Srpski pisac o pucnjavi: 'Moj sin poznaje tog dječaka. Bio je žrtva vršnjačkog nasilja'

Beograd: Policija blokirala prometnice kod škole gdje je dječak ubio učenike i profesoricu
Foto: Milos Tesic/ATA Imagesj/PIXSELL
1/19
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.05.2023.
u 15:33

Ministar obrazovanja Branko Ružić potvrdio je da je dječak koji je danas počinio masovno ubojstvo bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali na današnjoj konferenciji nije naveo više detalja koji bi bacili više svjetla na taj slučaj

Srpski pisac Dušan Nedeljković, čiji sin pohađa Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, komentirao je za K1 pucnjavu koja se jutros dogodila. Kako je istaknuo, njegov je sin bio u učionici nedaleko od kabineta u kojoj je 14-godišnji učenik pucao

"Bilo je sve šokantno. Otišao sam u školu, izveo sina i doveo ga kući", naveo je potreseno Nedeljković. Njegovu je suprugu nazvala majka drugog učenika i rekla joj što se dogodilo. 

VIDEO Zabrinuti roditelji čekaju djecu ispred škole u Beogradu nakon stravične pucnjave

"Probudila me i uspio sam dobiti sina. Profesorica engleskog jezika zatvorila ih je u kabinet. Moj sin poznaje tog dječaka koji je pucao", rekao je pisac te istaknuo kako su 14-godišnjeg napadača vršnjaci maltretirali

"Bio žrtva vršnjačkog nasilja i na insistiranje roditelja premješten je u drugu smjenu", tvrdi, ističući kako to govori na temelju informacija koje zna preko djece. Kako kaže, bio je miran i dobar učenik.

Srbijanska vlada proglasila je u srijedu trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" jutros ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestoro učenika i profesoricu, dok su osnovne i srednje škole u glavnom gradu prekinule rad. Trodnevna žalost počet će 5. svibnja. Osnovne i srednje škole u Beogradu danas neće raditi, a ministar obrazovanja Branko Ružić priopćio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da će sutra nastava u svim školama u Srbiji početi minutom šutnje.

Ministrica zdravstva dr. Danica Grujičić potvrdila je da je jedna od ranjenih učenica u iznimno teškom stanju i liječnici joj se bore za život. Životno je ugrožena i teško ozlijeđena profesorica. Ministrica je najavila da će Institut za mentalno zdravlje, u suradnji s teleoperaterima, organizirati posebne telefone za psihološku i svaku vrstu potpore poslije današnje tragedije.

Beograd: Policija blokirala prometnice kod škole gdje je dječak ubio učenike i profesoricu
1/14

Šef beogradske policije Veselin Milić rekao je da se, poslije dojave dužnosnika škole da jedan učenik nasumično puca, policiji javio dječak koji se punim imenom i prezimenom predstavio i rekao da je pucao na više osoba. Milić je potvrdio da ga je policija ubrzo uhitila. Prema njegovim riječima, ubojica je detaljno pripremao zločin i birao žrtve po razredima. Motiv zasad nije poznat.

Imao je pištolj s tri okvira za streljivo i malokalibarski pištolj, a ruksaku četiri molotovljeva koktela. Milić je pročitao imena ubijene djece - sedam djevojčica i jednog dječaka.

Ministar obrazovanja Branko Ružić potvrdio je novinarima da je dječak koji je danas počinio masovno ubojstvo bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali na današnjoj konferenciji nije naveo više detalja koji bi bacili više svjetla na taj slučaj.

Ružić je rekao da "škole nisu izolirani otoci" i da "nasilje ne nastaje u školama, već je društveni fenomen" koji su posljedično donijele i nove tehnologije. On novinarima nije mogao potvrditi da je, prema neslužbenim saznanjima, dječak ranije najavljivao da će "baciti bombu na školu".

Ministrica zdravstva Danica Grujičić ocijenila je da je on "vjerojatno imao neki problem", ali da je svakako neophodno promijeniti odnose u obitelji i posvetiti više pozornosti mentalnom zdravlju te negativnim utjecajima interneta i društvenih mreža.

Ministar policije Bratislav Gašić ilustrirao je te tvrdnje navodeći je da su se snimke uhićenja poslije masakra u školi ubrzo pojavile na internetu i društvenim mrežama.

Govoreći o oružju kojim je počinjeno višestruko ubojstvo ministar policije rekao je da dječakov otac ima više komada oružja i tvrdi da je bilo zaključano u sefu i pod šifrom, ocijenivši da je dječak očigledno znao šifru. Prema saznanjima policije, on je s ocem išao u streljane i trenirao pucanje.

Prema roditeljima će svakako biti primijenjene predviđene mjere, rekao je Gašić na konferenciji za medije u srbijanskoj vladi. 

 

Komentara 10

NE
Nemanadimak
16:21 03.05.2023.

Dobro istraziti ali kako vidim decko je imao motiv i svi su znali da je bio maltretiran i niko nista nije poduzimao. Sada se svi cude pa bio je dobar decko! Znaci ako je dobar onda ga se moze maltretirati i nitko od nastavnika i druge djece nije poduzeo nista.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
16:48 03.05.2023.

u Americi se svi boje djece koja su zlostavljana a sada ce to doci i na brdoviti balkan,vidim sada nije nikome smijesno to dijete koje su rugali ili udarali svakodnevno

LO
Lolita3
17:10 03.05.2023.

Ako su ga roditelji zbog nasilja morali prebaciti u drugu smjenu, onda je to nasilje trajalo godinama. I nitko nije zaštitio to dijete, što su radili profesori, razrednica itd? Eto sad se zaštitio sam, ali po koju cijenu? Strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije