TRAŽI SE RJEŠENJE

Stambena kriza trese i Mađarsku: Planiraju značajno dignuti porez na kratkoročni najam

pixabay
22.10.2024.
u 01:00

Troškovi stanovanja u Budimpešti su tijekom proteklih deset godina porasli skoro četiri puta, djelomično i zbog procvata platformi za iznajmljivanje kao što su Booking ili Airbnb.

Mađarska planira gotovo učetverostručiti porez na kratkoročni najam stanova u Budimpešti kako bi se izborila sa stambenom krizom u svojoj prijestolnici. Prema nacrtu zakona, mjesečni namet na kratkoročni najam stanova iznosit će 150.000 forinti, odnosno oko 373 eura, što predstavlja značajan porast u odnosu na dosadašnjih 38.400 forinti, prenosi Bloomberg.

Pored toga, mađarska vlada neće izdavati nove dozvole za kratkoročni najam stambenih jedinica u Budimpešti u 2025. i 2026. godini, navodi se u nacrtu zakona. Stanovnici šestog gradskog okruga Budimpešte, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija, prošlog su mjeseca podržali potpunu zabranu kratkoročnog najma počevši od 2026. godine.

Godinama se žale na buku, velike količine smeća i poskupljenje stanarina zbog rasta turizma. Troškovi stanovanja u Budimpešti su tijekom proteklih deset godina porasli skoro četiri puta, djelomično i zbog procvata platformi za iznajmljivanje kao što su Booking ili Airbnb.

FOTO Socijalistička betonska neman slavi 50. rođendan: I danas izgleda jezivo, no njeni ju stanari obožavaju


1/41

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije