UPOZORENJE

State Department investitorima: Dobro razmislite prije ulaganja u BiH

Sarajevo: Radovi na drugoj dionici rekonstrukcije tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
26.07.2024.
u 14:21

State Department konstatira kako su institucije na državnoj razini napravile mali napredak u provedbi reformi koje su nužne za poboljšanje poslovnog okruženja.

Bosna i Hercegovina je država koja investitorima nudi pogodnosti liberalnog trgovinskog režima i najniže stope PDV-a među zemljama regije, no stalni politički problemi rizik su za potencijalna ulaganja, ocjena je američkog State Departmenta sadržana u novom izvještaju o investicijskoj klimi u BiH.

U analizi, objavljenoj na mrežnim stranicama američkog ministarstva, stoji kako kako investitori, ukoliko žele uspjeti u BiH, moraju prevladati značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava kao i slab pravosudni sustav koji je pod utjecajem "etnonacionalističkih političkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža".

Kao prednost BiH navedeno je samo to što nudi pojednostavljenu poreznu strukturu uključujući tu 17 posto PDV-a, odnosno 10 posto paušalnog poreza na dohodak, no zato poslodavci snose veliki teret za socijalne doprinose. State Department ističe i kako je velika migracija i odljev radne snage stvorila izazove u zapošljavanju ,dok više od 550 tvrtki u državnom vlasništvu i "napuhani" javni sektor ugrožavaju privatno poduzetništvo.

VEZANI ČLANCI

Komplicirani ustroj BiH također odvraća inozemne investitore, posebice stoga što se međunacionalne napetosti održavaju dok se političari-etnonacionalisti bore za kontrolu nad tijelima vlasti, stoji također u analizi. Navedena je i ocjena kako postupci vlasti Republike Srpske i nastojanja da taj entitet protuustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom, kao i opetovane prijetnje Milorada Dodika secesijom, povećavaju napetosti u zemlji.

Svi ti postupci, upozorava State Department, prijete stvaranjem zakonskih nejasnoća koje dodatno kompliciraju poslovno okruženje, ugrožavaju gospodarstvo i ometaju ulaganja. Investitorima je stoga preporučeno da provedu dubinsku analizu (due diligence) prije svake odluke o ulaganju u BiH te da posebice izbjegavaju poslovanje s osobama ili tvrtkama koje su pod američkim sankcijama, a takvih je na desetke u BiH i to uglavnom iz RS-a.

State Department konstatira kako su institucije na državnoj razini napravile mali napredak u provedbi reformi koje su nužne za poboljšanje poslovnog okruženja. Podsjećaju kako je BiH postala zemlja kandidat za članstvo u EU i da je u ožujku Europsko vijeće uvjetno odobrilo otvaranje pristupnih pregovora, no u Sate Departmentu ističu kako su sve to bile političke odluke, a ne rezultat značajnijeg napretka u provedbi reformi.

Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
21:41 26.07.2024.

Ne znam zasto se Amerikanci žale - pa oni su napravili takvu BH.

DU
DugouhiDuško
15:17 26.07.2024.

U prevodu neće da igraju kolo na muziku koju Ameri sviraju. Kažu nedovoljna zaštita imovinski prava. Vidjeli smo tu zaštitu imovine u naj demokratskom dijelu svijeta koji se zove Evropa kako oni otimaju imovinu bez ikakve presude. Kad su to radili komunisti oni su bili zlikovci.

PA
pasodoble12
14:31 26.07.2024.

Ovo nije dobronamjerno upozorenje nego prijetnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije