pokopan boljkovac

Stipe Mesić: Dragi Joža, počivaj u miru i smrt fašizmu i sloboda narodu

Josip Boljkovac,sprovod
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/26
14.11.2014.
u 16:52

Na posljednjem ispraćaju okupili su se njegovi mnogobrojni prijatelji, rodbina i suradnici iz vremena kada je obnašao visoke državne dužnosti

Uz plotune i počasnu pratnju djelatnika MUP-a danas je u Vukovoj Gorici pokopan Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova u samostalnoj Hrvatskoj i nekadašnji gradonačelnik Karlovca. Pokopan je na mjesnom groblju uz crkvu Sv. Jurja, tek nekoliko stotina metara od svog imanja na kojem je proveo veći dio života.

Na posljednjem ispraćaju okupili su se njegovi mnogobrojni prijatelji, rodbina i suradnici iz vremena kada je obnašao visoke državne dužnosti. Među njima bili su i Slavko Degoricija, Stipe Mesić, general Pavao Miljavac, izaslanik predsjednika Siniša Tatalović. U ime građana Karlovca od Boljkovca se oprostio dr. Danko Plevnik, u ime prijatelja Anto Nobilo, a govorio je i doktor Božo Dimnik u ime Društva hrvatsko -slovenskog prijateljstva. Nobilo je istaknuo kako je Boljkovac bio ljevičar, antifašist, komunist i Hrvat koji je usprkos nizu zasluga doživio da ga u 92. godini uhite pod neosnovanom optužbom za ratni zločin.

Nakon što je prema groblju ispraćen uz zvuke pjesme "Otiš'o je otac moj polako", posljednji govor održao je Stipe Mesić.

– Obećajem ti da se, sve dok budem imao snage, neću prestati boriti se za Hrvatsku kakvu smo zajedno zamišljali. Ispraćam te riječima koje bi sigurno želio čuti, a to su: "Počivao u miru, smrt fašizmu, sloboda narodu" – kazao je Mesić. Prije sprovoda održana je komemoracija u Gradskom kazalištu.

>>Josip Boljkovac - vizionar koji je Karlovac razvijao u moderan grad

>>'Dragi Joža, bio si najbolji gradonačelnik'

Komentara 183

MA
majogusi
17:12 14.11.2014.

Ovaj mesic je skroz posenelio.

DR
Drivoex
18:17 14.11.2014.

Izdaujniče Stipe htio si zaustaviti Hrvate u borbi za slobodu ali nisi uspio, porazili smo fašizam i stvorili samostalnu i slobodnu Hrvatsku Državu. Olujom smo pobijedili okupatore, agresore, fašiste i stvorili slobodnu Hrvatsku a ti izdajniče htio si to spriječiti.. I ja kažem smrt fašizmu i fašistima i sloboda hrvatskom narodu.

DU
Deleted user
17:14 14.11.2014.

dragi prijetalji odlaskom ovog Jože možemo sa sigurnošću reći da se glavnina snaga svih partizanskih divizija preselila na drugi svijet ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije