Vremenska prognoza

Stiže velika promjena, DHMZ izdao upozorenja: Već sutra obilni pljuskovi, a moguć je čak i snijeg

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 19:43

Već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, a posebno u zapadnim krajevima, slijedi pak razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra

Velika promjena vremena i znatan pad temperature ovaj tjedan stižu u Hrvatsku. Ponegdje već od kraja srijede kreću lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, a tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske moguć je čak i snijeg, piše Zoran Vakula u vremenskoj prognozi za HRT.

DHMZ je za sutrašnji dan za veći dio Hrvatske izdao upozorenja. Za Istru i riječko područje izdano je narančasto upozorenje, što označuje opasno vrijeme, dok je za sva područja osim Slavonije, gdje nema upozorenja, izdano žuto upozorenje, za potencijalno opasno vrijeme.

Foto: DHMZ

Već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, a posebno u zapadnim krajevima, slijedi pak razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. Ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju, navodi Vakula.

- U istočnoj će Hrvatskoj još i u srijedu prijepodne prevladavati sunčano, a poslijepodne će biti sve oblačnije, uz kišu najprije u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Bit će vrlo toplo, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do čak 27 °C. U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, ali i dalje iznadprosječno visoka. Tijekom dana sve više oblaka uz koje će poslijepodne kiša biti česta, a navečer i u noći na četvrtak mjestimice i obilna, uz grmljavinu. Jugozapadnjak će navečer zamijeniti sjeveroistočnjak, s kojim će doći hladniji zrak. U gorju i na sjevernom Jadranu još oblačnije, uz kišu ponegdje već ujutro, a najintenzivnija će biti od srijede poslijepodne do četvrtka ujutro. Lokalno je moguće i nevrijeme. Uz umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak i dalje iznadprosječno toplo - navodi dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Dodaje kako će podjednako, pa i još toplije biti u Dalmaciji, gdje ponekog pljuska može biti već prijepodne, no glavnina kiše bit će potkraj srijede i u noći na četvrtak. Mikuš Jurković navodi kako je velika vjerojatnost i mjestimičnih nevera te da će i na jugu Hrvatske umjereno i jako jugo donositi sve više oblaka, a mjestimice će biti i kiše, potkraj srijede vjerojatno i obilnije, uz grmljavinu. Jutarnja temperatura kretat će se od 15 do 19 °C, a danju oko 25 °C.

- Na kopnu u četvrtak razvedravanje sa zapada, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar osjetno će osvježiti. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u petak, kada je uz prohladno jutro najvjerojatniji slab mraz. U subotu opet više oblaka, no kiše će biti tek povremeno, uglavnom u zapadnijim predjelima. Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak opet raste vjerojatnost za jače naoblačenje, kišu i grmljavinu. U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu buru, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje. Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

VIDEO Olujno nevrijeme u Španjolskoj, dvije osobe poginule:

Komentara 8

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:48 01.10.2019.

Opet to globalno zatopljenje....

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
22:59 01.10.2019.

ono sa ozonskim rupama 1994 su također koristili dijete, ovo sad sa munjenom bolesnicom...i paf 7 dana kasnije...jesu se otopili ledenjaci? kaj ono CO2 je štetan plin?..kaj bumo sa svim tim istinama?

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
22:29 01.10.2019.

najtoplija godina odkad se mjeri? kaj nije to jedina istina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije