03.06.2014. u 13:46

Umjesto u težinu najavljenih teških riječi Dražena Budiše, kojih nije bilo, mogli smo se uvjeriti samo u to da je na težini, u razdoblju od 1971. do danas, dobio jedino govornik

Posljednja, četvrta, epizoda Čokolićevih ''Zločina komunizma u Hrvatskoj“ ima naslov ''Tito zauvijek“, što je jednako milozvučno normalnom gledateljskom uhu jer se rijetko čuje, kao i ime cijelog serijala, pa ponovimo: ''Zločini komunizma u Hrvatskoj“.

Metodom jedan čovjek, jedna kamera, jedna pozadina g. Krešimir Čokolić je uniformirao svoj stvaralački postupak do stupnja u kojem on zamalo postaje zločin protiv televizije, tj. videoblog sa savjetovanja u Matici hrvatskoj 2011. godine, ali za razliku od njegovih kolega s druge strane političkog vjetrokaza, Čokolića je spasila tema, ponovimo još jednom: ''Zločini komunizma u Hrvatskoj“.

Rijetko se čuje, a jako se dobro prima, jer je činjenica da je Tito bio diktator i zločinac, ali pustimo mi sad tu banalnost, zanimljivija je kratka povijest opasnosti od restauracije komunizma u Hrvatskoj i ostalim postkomunističkim zemljama, koju je izložio prof. Neven Šimac: arhivi tajne komunističke policije bili su najprije otvoreni svim građanima, pa su ponovo zatvoreni. Hrvatski sabor je prije dvije godine prestao biti pokrovitelj komemoracije žrtvama komunističkog terora u Bleiburgu. Čokolićeva četvrta epizoda bila bi na razini prethodne tri, da ne poklanja jednaku pozornost baš svakom svojem sugovorniku, a posebno su razočarale riječi Dražena Budiše, najavljivane kao vrlo teške, ali pokazalo se da je na težini, u razdoblju od 1971. do danas, dobio jedino govornik.

Završnoj epizodi koja se bavi suvremenošću fatalno nedostaje polazište da je komunizam već sam po sebi zločin koji treba objasniti svima nama koji smo živjeli u jednopartijskom sistemu, bez suvišnih brbljarija o tome tko je mogao dobiti putovnicu a tko nije. Ovako, serija se zapravo zove ''Zločini zločina u Hrvatskoj“, što je neozbiljno. U drugom pokušaju, i s boljim produkcijskim uvjetima, treba početi vrlo jednostavno: “Komunizam u Hrvatskoj.“

>>Jesu li HRT i Nova TV bili spremni za Linićevu konferenciju?

Komentara 131

FA
Fake
14:27 03.06.2014.

Nadajmo se samo da će se jednog dana doznati sva istina partizanskih zločina jer previše je jama od Hrvatske,preko Slovenije do Austrije a gamad koja ih je počinila nikad nije odgvarala.

DU
Deleted user
13:59 03.06.2014.

Naravno da je komunizam zločin zato su se sad komunisti u Hrvatskoj "prekrstili" pa se nazivaju - antifašisti-, iako svatko zna da je antifašizam u stvari bio savez između komunista i kapitalista protiv fašizma u drugom svjetskom ratu.

RA
rasimcanaj
15:42 03.06.2014.

Bez LUSTRACIJE nikad se vi necete rijesiti crvene bagre u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije