PRAVILA SU JASNA

Što nas očekuje na eseju državne mature? Evo kako osigurati prolaz na dijelu ispita Hrvatskog jezika

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
08.10.2024.
u 19:35

Uspjeha na maturi nema, pokazale su to sve ranije godine, ako maturant doista ne pročita definirana djela s kojima se može susresti na državnoj maturi.

Središnja tvrdnja, argumentacija, povezanost teksta, upotreba rječnika, pravopisna i gramatička točnost obrazovni su ishodi koji se vrednuju na esejskom dijelu ispita Hrvatskog jezika na državnoj maturi. Ovogodišnja generacija maturanata tako na eseju, koji je posljednjih godina učenicima itekako problematičan, najviše može prikupiti 30 bodova. Pritom mora voditi računa o osnovnim pravilima kako bi izbjegli greške primjerice prošlogodišnje generacije u kojoj je čak 4769 pristupnika državne mature na esejskom dijelu ispita imalo nulu i tako si upisao pad na ispitu iz materinjeg jezika.

A pravila su jasna: esej se pristupniku neće bodovati ako nije odgovorio na zadane smjernice, pri čemu pristupnik mora ostvariti barem jedan bod u sastavnici središnja tvrdnje, neće mu se bodovati esej ako nema dovoljan broj riječi - njih 440 (dopušteno je odstupanje 10 posto od donje granice zadanoga broja riječi), ako je esej napisan potpuno nečitkim rukopisom, te ako je esej napisan velikim tiskanim slovima. Pravila su to koja se učenicima u školi ponavljaju od samog početka školske godine pripremajući ih za maturu, pa svaki pokušaj opravdanja prekršenih pravila kojih ima svake godine uistinu nema smisla, čak ni onda kad stres među učenicima prevlada.

Između ostalog, svake godine, pa tako i ove, učenicima se jasno definira popis lektirnih djela koja ih mogu dočekati na eseju - dakle s početkom nastave jasno su upoznati s lektirom koju bi trebali pripremiti prije nego li pristupe esejskom dijelu ispita. Ove je godine na listi šest autora: Kafkin Preobražaj, izbor iz poezije Silvije Strahimir Kranjčevića, Kiklop Ranka Marinkovića, izbor između tri novele Antuna Gustava Matoša: Cvijet sa raskršća, Camao, Kip domovine leta 188*, Sofoklova  Antigona, te Šenoin Prijan Lovro. Za pisanje školskog eseja učenici imaju najviše vremena - 160 minuta, dok za druga dva dijela ispita iz Hrvatskog na raspolaganju imaju - 100 minuta za ispit i 80 minuta za sažetak.

POVEZANI ČLANCI:

Na sažetku učenik može ostvariti najviše 18 bodova, a sažetak treba imati 200 do 250 riječi i za njega također vjere pravila kao i kod eseja - nema tiskanih slova, mora biti napisan čitko i držati se pravila o zadanom broju riječi. Važno je pravilo i uporaba dozvoljena pribora -  tijekom pisanja svih dijelova ispita dopuštena je upotreba isključivo kemijske olovke kojom se piše plavom ili crnom bojom i koja se ne može brisati. Već sada učenici mogu vježbati pisanje eseja koristeći se primjerima prošlogodišnjih učenika koji su dostupni na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a mnogi profesori hrvatskog jezika već sada s učenicima prolaze upravo te elemente.

No uspjeha na maturi nema, pokazale su to sve ranije godine, ako maturant doista ne pročita definirana djela s kojima se može susresti na državnoj maturi. Pokušaji pripreme esejskog dijela baziranog na čitanju lektirnog sažetka vode tek lošoj statistici - samo lani je 349 gimnazijalaca na esejskom dijelu ispita bilo ispod praga prolaznosti, a nulu na esejskom dijelu ispita imalo je 4144 strukovnjaka koji su pristupili državnoj maturi.

>> FOTOGALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski stadioni izgledati za 100 godina. Ovo su rezultati

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije