eskalacija u vrhu Kremlja

Što se krije iza ubojstva ruskog vojnog blogera? ISW: 'To je upozorenje Prigožinu'

Sankt Peterburg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.04.2023.
u 09:09

Smrt ruskog blogera mogla bi otkriti ''daljnje lomove'' u najužem krugu Kremlja

Napad na ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog mogao bi otkriti "daljnje lomove unutar Kremlja i njegova unutarnjeg kruga", tvrdi Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izvješću. Tatarski, čije je pravo ime bilo Maksim Fomin, poginuo je u nedjelju u eksploziji u kafiću koji je navodno pripadao šefu Wagner grupe Jevgeniju Prigožinu u St. Peterburgu. Rusko ministarstvo unutarnjih poslova na tjeralicu je stavilo ženu koju su ruski mediji označili kao osumnjičenu za ubojstvo ratnog blogera, a nedugo zatim, ruske vlasti objavile su da su uhitile Darju Trepovu (26) zbog sumnje da je umiješana u eksploziju. Navodno je Tatarskom predala kipić u kojem je bila eksplozivna naprava. 

Tatarski je bio jedan od najutjecajnijih vojnih blogera i istaknuta osoba u ruskom proratnom informacijskom prostoru. U najnovijem izvješću o ratu u Ukrajini Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da su izvori ruskog ministarstva unutarnjih poslova otkrili da su specijalne službe te zemlje znale za "planove atentata na Fomina već dulje vrijeme".                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Dodaje se i da je Fomin bio "osuđenik povezan s Wagnerom koji je pobjegao iz zatvora u Donjeckoj oblasti na početku ruske invazije na Donbas 2014. godine". Rečeno je da je njegova smrt vjerojatno dio "šireg obrasca eskalacije ruskih unutarnjih sukoba" u koje su uključeni Prigožin i Wagnerova skupina.

"Fomin je prisustvovao još jednom događaju ranije tog dana bez incidenata, pa se čini da je napad namjerno insceniran u prostoru u vlasništvu Prigožina", izvijestio je ISW.

Video: Šef Wagnera podigao rusku zastavu u Bahmutu i poručio: 'Grad je zauzet'

"Fominovo ubojstvo možda je bilo zamišljeno kao upozorenje Prigožinu, koji je sve više dovodio u pitanje temeljne teme razgovora Kremlja o ratu u Ukrajini i čak prikriveno signalizirao interes za rusko predsjedništvo, bilo u konkurenciji s Putinom ili kao njegov nasljednik", stoji u izvješću ISW-a. Drugo objašnjenje ISW-a za napad bilo je da je cilj bio "potaknuti autocenzuru" Rusa koji su u barovima ispitivali napredak rata.

Podsjetimo, u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu poginuo je istaknuti ruski vojni bloger Vladlen Tatarski, potvrdilo je rusko Ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju. Najmanje 16 osoba ozlijeđeno je u eksploziji u kafiću Street Bar.

Vladlen Tatarski (pravim imenom Maksim Fomin) bio je glasni pristaša ruskog rata u Ukrajini. Izvještavao je s bojišnice u Ukrajini, a postao je poznat prošle godine nakon što je objavio video snimljen unutar Kremlja u kojem je rekao: "Pobijedit ćemo sve, ubit ćemo sve, opljačkat ćemo sve koliko bude potrebno. Baš kako nam se sviđa."

Video: Što je govorio ubijeni ruski vojni bloger: "Sve ćemo ubiti i opljačkati"

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije