Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIČNO I NAPETO

Stoljetni potop jug Njemačke pretvorio u rijeku: Raste broj poginulih, Dunav u Passau dosegao 10 metara

High water levels and heavy rainfalls in Bavaria
Foto: AYHAN UYANIK/REUTERS
1/11
05.06.2024.
u 10:26

Poplave se događaju zbog velikih višednevnih kiša koje su pak posljedica klimatskih promjena, kažu meteorolozi

Najmanje je pet osoba poginulo, a sedam nestalo u poplavama biblijskih razmjera na jugu Njemačke. Među poginulima su jedan vatrogasac i još tri osobe koje su nađene u poplavljenim podrumima po naseljima njemačkih saveznih država Bavarske i Baden-Württemberga. Peta žrtva je žena koja je stradala u svom automobilu koji je odnijela bujica. Jedan vatrogasac još nije pronađen nakon što mu se čamac prevrnuo. U potragu su uključeni dronovi i helikopter.

Poplave se događaju zbog velikih višednevnih kiša koje su, pak, posljedica klimatskih promjena. Istaknuo je to i sam kancelar Olaf Scholz pri obilasku poplavljenih područja. – Ne smijemo zapostaviti zaustavljanje klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem – rekao je Scholz. S njim je bio i bavarski premijer Markus Söder.

FOTO Kataklizma u Njemačkoj: Cijeli gradovi pod vodom, raste broj poginulih, šteta se broji u desecima milijardi

High water levels and heavy rainfalls in Bavaria
1/88

– Ovo što se ovdje događa nije se do sada nikada dogodilo – kazao je. Na mjestu najteže pogođenih praktički se dnevno smjenjuju mjesta južne Njemačke. Manching, koji se nalazi 80 km sjeverno od Münchena, prazan je jer je iz njega evakuirano 800 ljudi nakon što je popustila obližnja brana.

Počele su i izravne gospodarske štete, Audi je obustavio proizvodnju u najvećoj svojoj tvornici u Ingolstadtu jer je počela nadirati voda iz Dunava. Proglašeno je izvanredno stanje, a u naporima za suzbijanje poplava i njihovih posljedica angažirano je do sada 60.000 ljudi. Kako najavljuju meteorološke službe, kiše i dalje neće prestati pa vlasti očekuju da će se vodostaj i dodatno podići. Zbog dosadašnjih poplava poremećen je promet pa su u ponedjeljak bile obustavljene željezničke linije iz Münchena prema sjeveru i zapadu. Jedan je od razloga i to što je voda iz tračnica izbacila i jednu visokobrzinsku kompoziciju. Otprilike 40 kilometara sjeveroistočno, u blizini Schwäbisch Gmünda, iznenadno klizište izbacilo je u subotu navečer brzi vlak iz tračnica i zatrpalo automobil. Spasioci su uspjeli evakuirati vlak sa 185 putnika, a nitko nije ozlijeđen.

POVEZANI ČLANCI:

Markus Söder kaže da je situacija "i dalje kritična i napeta", s vodom koja se povlači na nekim mjestima, ali novim poplavama i evakuacijama drugdje. Napomenuo je da se očekuje porast vodostaja u gradu Regensburgu i dalje niz Dunav. Grad Passau proglasio je stanje katastrofe nakon što je vodostaj Dunava dostigao 10 metara. Za usporedbu – povijesni vodostaj Save iznosio je 9,24 metra, a zabilježen je kod Jasenovca 19. ožujka 2018.

Vodostaji rijeka na jugu Njemačke dostigli su rekordne razine u stotinu godina, kažu meteorolozi. U gradiću Ebersbachu u Baden-Württembergu voda je probila zid autoceste. Video pokazuje kako je voda u nekoliko sekundi pretvorila cestu u neprohodnu rijeku. I u Bavarskoj i u Baden-Württembergu tijekom vikenda puklo je nekoliko brana, što je u nekim slučajevima dovelo do poplava čitavih četvrti. U Reichertshofenu su pukle dvije brane. Situacija je kritična i u gradu Schorndorfu, 25 kilometara istočno od Stuttgarta.

Između petka u podne i ponedjeljka u podne palo je 120 do 160 litara kiše po kvadratnom metru, što je više nego što padne u mjesec dana, kazao je meteorolog Sebastian Altnau.

Ove poplave probudile su sjećanja na katastrofalne poplave na zapadu Njemačke u dolini Ahr 2021., u kojima je poginulo 189 ljudi. Obilne kiše, za koje znanstvenici kažu da su bile prouzročene klimatskim promjenama, dovele su do naglog porasta rijeke Ahr, odnoseći zgrade, mostove i ceste. U to su vrijeme vlasti bile kritizirane jer nisu na vrijeme upozorile lokalno stanovništvo.

Njemački vicekancelar Robert Habeck, koji je u nedjelju rekao da poplave pokazuju kako bi smanjenje emisija koje uzrokuju zagrijavanje planeta trebalo biti prioritet, u ožujku je bio izjavio da podaci pokazuju da je Njemačka na putu da ispuni svoj klimatski cilj do 2030. godine. Vladino stručno vijeće za klimu jučer je osporilo Habecka rekavši da će, prema njihovoj analizi, Njemačka podbaciti u odnosu na svoj cilj.

FOTO Posljedice poplave u Rašenici nakon obilnih padalina

High water levels and heavy rainfalls in Bavaria
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije