SUD U SISKU

Stranci kažnjeni jer su ilegalno boravili u Zagrebu i radili na obnovi škole u Sisku

Ilustracija
Ivica Galovic/ PIXSELL
10.10.2024.
u 09:37

Nepalac platio agenciji za zapošljavanje 7000 eura, ali ga nitko u Hrvatskoj nije dočekao kao ni Indijca na zagrebačkom aerodromu

Sutkinja Anita Čalić u Općinskom sudu u Sisku prekršajno je kaznila u zasebnim postupcima Nepalca U. L. (28) i Indijca M. K. (31) jer nisu imali dozvolu za boravak i rad ili potvrdu o prijavi rada, a u Sisku su radili na demontaži i rušenju unutrašnjosti Osnovne škole Ivana Kukuljevića, stradale u potresu. Škola se nakon višegodišnjih najava napokon obnavlja bespovratnim sredstvima Europske unije. Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u siječnju ove godine potpisala je ugovor o obnovi zgrade po principu "ključ u ruke" s najboljim ponuditeljem, šibenskom tvrtkom Bemix vrijedan 5,3 milijuna eura. Tvrtka je u objavi na svojoj stranici izvijestila da su radovi počeli koncem siječnja. A strani radnici na gradilištu su, prema presudi, zatečeni 2. veljače kad su intervenirali policija i vatrogasci zbog zapaljenog otpada i gustog crnog dima. Policija je zatekla zaposlenike Bemixa, dvojicu radnika iz Bangladeša i jednog Filipinca, koji su imali dozvolu boravka, dok su u ilegalnom statusu zatečena još petorica Nepalaca i Indijaca i sva sedmorica bili su radnici podizvođača "Energetike Budimir". Za pretpostaviti je da su i ta petorica jednako procesuirani i kažnjeni, ili će biti. Pitanje je bi li bili zatečeni da nije bilo paleža pa stoga i intervencije policije. Prema objavi na Sisak.hr, sisačka gradonačelnica Ikić Baniček u srpnju je bila u obilasku gradilišta i nadzoru kad su u očišćenoj unutrašnjosti u tijeku bili radovi na elektroinstalacijama.

Nepalac je kažnjen 400 eura za radni, i 50 eura za boravišni prekršaj, a Indijac 50 eura više jer osim što nije prijavio promjenu boravišta, bio je od rujna 2023. do veljače 2024. u nezakonitom boravku. Moraju platiti i troškove postupka od po 30 eura.

VEZANI ČLANCI

U. L. je policiji rekao da je u Nepalu živio s roditeljima, bratovom obitelji i suprugom, te je zbog slabih primanja odlučio naći posao u Europi kako bi pomogao obitelji. Agenciji za zapošljavanje u Chitwanu platio je 7000 eura kako bi mu našli posao i sredili papire. Doputovao je 5. prosinca 2022. u Zagreb, ali ga nitko nije dočekao pa je kontaktirao prijatelja koji je tu boravio 45 dana. Prvi je posao u građevini našao u veljači 2023., a smještaj je imao u kući u Novoj cesti u Zagrebu što je plaćao 7 eura po danu. Njemu je rečeno da ima sređene papire, što je povjerovao jer se ne bi upuštao u nezakonite radnje jer želi legalno zaraditi i pomoći obitelji.

I Indijac se javio agenciji za zapošljavanje u Indiji koja mu je našla posao u Hrvatskoj te riješila papire za dolazak u Vir. Lani u srpnju avionom je došao u Zagreb, ali ga nitko nije dočekao na aerodromu kako je bilo dogovoreno pa je zvao agenta u Indiji koji ga je uputio kod kojeg poslodavca se treba javiti u Vir, gdje je za "Čisti otok" radio tri mjeseca, a nakon čega mu je rečeno da nisu zadovoljni njegovim radom i da mora naći novi posao. U Zagrebu je boravio na više mjesta i hostela, a zatim je našao smještaj u Savskoj cesti gdje je upoznao sunarodnjake. I, dva dana prije nego ga je policija zatekla u Sisku, ponuđen mu je posao na građevinskim poslovima u tvrtki "Energetika Budimir", gdje su mu uz smještaj rekli da će mu srediti i papire. Sutradan kad su odvezeni u Sisak rečeno im je da će tu i živjeti dok tu rade. Iznosili su namještaj iz zgrade dok nije došla policija.

VEZANI ČLANCI

Sutkinja je obojici izrekla kazne ispod zakonskog minimuma od 920 do 1320 eura za rad bez dozvole, i od 60 do 660 eura za neregulirani boravak jer dosad nisu prekršajno kažnjavani. U oba slučaja okrivljenici se nisu pojavili na raspravi pa su im stoga presude objavljene na e-oglasnoj ploči tako da niti ne znaju da su osuđeni. To će eventualno doznati tek ako ih policija ponovno zatekne u nelegalnom radu i/ili boravku.

FOTO Znate li koji hrvatski grad leži na sedam rijeka? Ne samo to, smješten je i podno čak devet planina!

Ilustracija
1/9
Ključne riječi

Komentara 5

LO
Lolita3
11:17 10.10.2024.

Sud kažnjava ljude bez dokumenata, oni su danas jedni, sutra drugi, bez novaca, bijednu sirotinju koja samo može prodati bubreg da plati te harače. A one koji su ih prevarili: prvo "agenciju" za trgovinu robljem, i drugo "unajmljivača robova" ilili tzv. poslodavca - ništa. Boji li se taj sud makar Vječnog suda, ako ne haje za ovozemaljski? Žalosno.

Avatar neugodan
neugodan
11:08 10.10.2024.

zasto niste kaznili agenciju i poslodavca?

PO
Poganec
10:27 10.10.2024.

Nasa lijepa Stvarnost i nas Sud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije