Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usidren u bazi

Strogo čuvani američki dron pronađen na Google Earthu: Brzo su se proširile satelitske snimke

Manta Ray
Foto: Google Earth
1/3
26.06.2024.
u 08:56

Plovilo bez posade dizajnirano je za kretanje kroz ocean bez ljudskog nadzora ili potrebe za punjenjem goriva, a u stanju je i hibernirati na morskom dnu

Povjerljivo američko podmorničko bespilotno oružje nazvano "Manta Ray" pronađeno je na Google Earthu. Satelitske slike koje prikazuju plovilo usidreno u mornaričkoj bazi Port Hueneme u Kaliforniji postale su viralne, a potom su neki korisnici društvenih medija rekli da su one uklonjene i zamijenjene, kako tvrde, montiranim slikama čamaca. Unatoč tome, "Manta Ray" i dalje se može pronaći na Google Earthu.

Plovilo - nazvano po morskom stvorenju zbog tijela u obliku dijamanta i peraja poput krila - koristi se za otkrivanje podvodnih prijetnji, a dizajnirala ga je korporacija Northrop Grumman. Futuristički podvodni dron dio je projekta američke mornarice za razvoj nove klase podvodnih dronova koji su sposobni izvršavati puno duže misije, piše Daily Mail

Plovilo bez posade dizajnirano je za kretanje kroz ocean bez ljudskog nadzora ili potrebe za punjenjem goriva, a u stanju je i hibernirati na morskom dnu. Konačni cilj je dopustiti vojnicima da nastave svoju misiju na kopnu bez prekida radi pokretanja, održavanja i punjenja gorivom podvodnog stroja. Također, Northrop Grumman kaže da se ono zbog svog modularnog dizajna može rastaviti i transportirati u standardnim transportnim kontejnerima za brzo raspoređivanje. 

Vojni stroj prvi je u novoj klasi bespilotnih podvodnih vozila dugog trajanja i velikog dometa, koja izvršavaju misije bez potrebe za ljudskim uplitanjem. Sve do nedavno, njegov pionirski dizajn, koji mu omogućuje da ostane potopljen dulje vrijeme, držan je u tajnosti. Kada je podvodno plovilo pušteno u ocean radi testiranja i pronađeno na Google Earthu tijekom vikenda, korisnici interneta brzo su podijelili to otkriće. Northrop Grumman objavio je ranije kako je dovršio sveobuhvatno testiranje u vodi na obali južne Kalifornije u veljači i ožujku ove godine.

Neki analitičari nagađaju da američka mornarica želi razviti bespilotnu letjelicu sposobnu za obavljanje dugih misija traženja ruskih i kineskih podmornica u morima. Naime, prije četiri godine prvi je put objavljeno da će Lockheed Martin izgraditi novu klasu "ekstra velikih podvodnih dronova", nakon što je Pentagon toj tvrtki dodijelio 12,3 milijuna dolara. Lider u globalnoj sigurnosti i zrakoplovstvu dobio je ugovor za početak prve faze programa od Agencije za napredna obrambena istraživanja (DARPA) - eksperimentalnog istraživačkog ogranka Ministarstva obrane SAD-a.

 

FOTO/VIDEO Migrant upao u jamu duboku 12 metara, spašavali ga HGSS-ovci
Manta Ray
1/7
Ključne riječi

Komentara 1

DA
darko122
10:15 26.06.2024.

Pliva , roni i letjeti će.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije