Studenti u Rimu sukobili se s policijom

rim-txt.jpg
import
29.10.2008.
u 13:42

RIM – Na rimskom Trgu Navona policija je u srijedu napala studente koji su prosvjedovali protiv reforme školstva koju je talijanski parlament izglasovao u srijedu. Zakon o školstvu usvojen je unatoč golemim prosvjedima u cijeloj Italiji protiv tako restriktivnog plana koji je predložila ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini.

Dva studenata su ranjena u srijedu tijekom prosvjeda na Trgu Navona gdje su tisuće mladih prosvjedovale. Jedan od ranjenih studenata izjavio je daga su ga policajci napali i izudarali. Školsku reformu, protiv koje su ustale stotine tisuća učenika i studenata izglasovao je u srijedu senat sa 162 glasa "za" i 134 "protiv", a tri su senatora bila odsutna.

Budući da je zastupnički dom 9. listopada već usvojio zakon, sada on stupa na snagu.

Za četvrtak je u Rimu sazvan opći prosvjed škola i sveučilišta (predviđen je dolazak 9 specijalnih vlakova i tisuću autobusa) uz opći štrajk u svim talijanskim školama.

Većinski desni centar premijera Silvija Berlusconija inzistirao je na usvajanju takvog zakona, ne samo unatoč prosvjedima, nego i unatoč savjetima iz Crkva koja je rekla da će to izazvati studentsku pobunu.

- Školstvo se mijenja, vraća se ozbiljnost - izjavila je Gelmini nakon usvajanja zakona.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije