zračnim putem

Sudanska vojska: Diplomati i državljani UK-a, SAD-a, Francuske i Kine bit će evakuirani

Smoke rises from the tarmac of Khartoum International Airport as a fire burns, in Khartoum
Foto: ABDULLAH ABDEL MONEIM/REUTERS
1/6
22.04.2023.
u 16:37

Sukob je ušao u drugi tjedan unatoč tome što su obje strane pristale na trodnevni prekid vatre. Unatoč primirju, pucnjava i zračni udari čuli su se u subotu u glavnom gradu.

Diplomati i državljani Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Francuske i Kine bit će evakuirani iz Sudana zračnim putem dok se borbe nastavljaju, stoji u priopćenju sudanske vojske. Načelnik vojske Fattah al-Burhan pristao je osigurati njihovu evakuaciju "u narednim satima", rečeno je.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da se priprema za "niz nepredviđenih okolnosti". Prethodni planovi za evakuaciju stranih državljana nisu provedeni zbog sigurnosnih strahova. Britanski premijer Rishi Sunak predsjedao je jutros sastankom odbora za hitne reakcije o situaciji u Sudanu, prenosi BBC

VIDEO Pokušaj vojnog puča u Sudanu: Razmjena vatre između vojske i paravojne skupine

U priopćenju vojske navodi se da će britanski, američki, francuski i kineski državljani i diplomati biti evakuirani zrakom u vojnim transportnim zrakoplovima iz glavnog grada Khartouma.

Saudijska Arabija također je objavila da organizira evakuaciju svojih državljana i državljana "bratskih" zemalja. Državni TV kanal Al-Ekhbariyah izvijestio je da su neki saudijski građani i drugi državljani stigli u lučki grad Jeddah u subotu.

Sukob je ušao u drugi tjedan unatoč tome što su obje strane pristale na trodnevni prekid vatre. Unatoč primirju, pucnjava i zračni udari čuli su se u subotu u glavnom gradu.

Bivša ministrica vanjskih poslova, Mariam al-Mahdi, koja se nalazi u skloništu u Kartumu, rekla je za BBC da prekid vatre "uopće nije na snazi". "Bez struje smo posljednja 24 sata. Bez vode smo zadnjih šest dana", rekla je.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
Dimnjak
22:43 22.04.2023.

Nedavno su Amerikanci izrazili zabrinutost jer Sudanska vlast želi dati dozvolu Rusima da izgrade pomorsku bazu u Sudanu. Nedavno je SAD sekretar Blinken bio u Sudanu. Danas imamo rat. Pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije