RATNI ZLOČIN Svjedok tvrdi da se optuženi hvalio zločinom

Suđenje za ratne zločine: 'Ja ga koljem, a on se smije'

24.02.2009.
u 19:28

KARLOVAC – Bilo je to u jesen 1991. godine kad sam slučajno došao u stanicu tadašnje milicije u Vrhovinama gdje je Nenad Pejnović, prethodno kleknuvši lijevom nogom na stolac, pričao: "Ja ga koljem, a on se smije, majku mu j..., kakvo srce ima.” Kasnije su se u mjestu o toj rečenici zbijale i šale pa su Nenadu Pejnoviću dobacivali pitanja kako se ono “brico Vlado” smije.

Tada sam shvatio da je riječ o pokolju ljudi iz zaseoka Čorci koje su dva dana prije toga iz milicijske zgrade odveli članovi Bakalajićeve skupine među kojima je bio i okrivljeni Pejnović – dio je potresnog svjedočenja zaštićenog svjedoka na danas započetom suđenju Nenadu Pejnoviću za ratni zločin.

Odveli šest Hrvata
Nenad Pejnović se prema optužnici koju je pročitao državni odvjetnik Zdravko Car tereti da je 4. listopada 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija sa svojim kolegama nezakonito odveo šest Hrvata iz sela Čorci.

Prema optužnici smjestili su ih najprije u postaju, u neprimjerene uvjete, a idućeg su ih dana odveli na predio Ćurinke – Oštri Vrh gdje su ih poubijali hladnim i vatrenim oružjem.

Tijela su prepuštena zvijerima, a njihove ostatke pronašli su djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera nakon rata. Nakon toga utvrđeno je da je riječ o Martinu, Mati, Kati, Stjepanu, Vladimiru i Slavki Čorak.

Zaštićeni je svjedok u vrijeme rata bio u tadašnjim paravojnim postrojbama, a za Pejnovića je tvrdio da je bio pripadnik tzv. Bakalajićeve grupe koja je bila samostalna i kontrolu nad njom nije imala ni vojska ni redovita policija.

Premjestili tijela žrtava
Prema riječima svjedoka, grupa koja je bila pod zapovjedništvom Predraga Bakalajića potpisivala se kao “četnički štab Brezovac”. Zaštićeni svjedok rekao je i kako se govorilo da su Čorci najprije pobijeni i bačeni u bunar na predjelu Brezovac između Vrhovina i Korenice.

Kasnije, kad se UNPROFOR počeo raspitivati za njih, Bakalajićeva grupa tijela je izvadila iz bunara i prenijela ih nekamo drugamo.

– Ne znam je li Pejnović sudjelovao i u drugim akcijama, ali sva zlodjela na tom području počinila je ta grupa. Ubili su pet hrvatskih policajaca u Žutoj Lokvi, jednoga u Brlogu, a poubijali su i civile iz Dabra. Među njima bio je i Grga Bičanić čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni – zaključio je zaštićeni svjedok.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije