Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alemka Markotić:

'Sugestije o povećanju testiranja kolega iz znanstvene zajednice bit će od iznimne vrijednosti'

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/4
26.03.2020.
u 10:16

"Vrijeme je da damo toj zajednici da nam iznese sugestije o tome što znači povećanje testiranja", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja, kazao je na presici Stožera ministar zdravstva Vili Beroš. Na pitanje hoće li se promijeniti kriteriji za testiranje, Beroš je rekao da bi morali testirati sve stanovništvo dva puta dnevno da bi bili potpuno sigurni. "Razgovaramo o kriterijima za testiranje", kazao je Beroš.

"Što se tiče testiranja, držimo se pravila kojih se dio uspješnih zemalja drži kod testiranja. S obzirom na veliki broj pitanja pa i sugestija te komentara od kolega iz šire znanstvene zajednice, ja ću se potruditi i napraviti cijeli niz pitanja za kolege. To će nam biti od iznimne vrijednosti da oni u tom kontekstu pomognu. To će biti konkretna pitanja i molit ćemo konkretne odgovore u danim okolnostima i u predviđenim okolnostima. Pritom će zaista biti od iznimne pomoći da to budu kolege koji su do sada u životu postavljali dijagnostiku infektivnih bolesti. Vrijeme je da damo toj zajednici da nam iznese sugestije o tome što znači povećanje testiranja", kazala ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Video: Alemka Markotić o uključivanju znanstvene zajednice u vezi povećanja testiranja

"Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. Odgovornim ponašanjem sprečavamo transmisiju bolesti. To je osnovni mehanizam. Testiranje je dobro došlo i potrebno je", kazao je Beroš.  

"Mi jesmo testirali sve osobe u samoizolaciji i kontakte bolesnika. Testirali smo i one koji su bili u direktom kontaktu s pozitivnima, a da to nisu znali te je osoba potom došla u sekundarne kontakte. Sve je to zbog toga da oslobodimo ove sekundarne kontakte. Trebali bismo pojačati testiranja u zdravstvenim ustanovama, onih koji su bili u kontaktu kao i onih koji rade na odjelima gdje su rizični bolesnici", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Komentara 4

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
10:20 26.03.2020.

Ne treba puno pameti. Ako je totalna izolacija, onda treba prvenstveno testirati one koji su još uvijek kontaktu s većim brojem ljudi, dakle zdravstvene radnike, zaposlenike po staračkim domovima i policajce.

FO
FONZA
10:59 26.03.2020.

Testirajte sto vise ljudi....higijena,izbjegavanje grupnog okupljanja,drzanje razmaka....to je razumno i to moze drzati zarazu pod kontrolom.....zastititi bolnice i bolnicko osoblje od zaraze-to je kljucno....nabaviti respiratore - ne stedeci nivac,sto vise,ulozite stotine milijuna u respiratire-to je puuuuno jeftinije od kolapsa i propasti koja nam prijeti....cuvati nase starce i bolesne (njih izolirati i tako ih zastititi).... mladi ljudi ce se zaraziti-i preboljeti...ali - radnici MORAJU u tvornice, seljaci moraju na njive.....u ratu su ginuli milijuni ljudi, pod granatama se islo raditi - privreda NE SMIJE STATI...!!!

Avatar southman
southman
10:29 26.03.2020.

Markotić sve "pametnjakoviće" svojom stručnošću i elokvencijom za 5 min strpa u džep !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije