Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matičan odbor za pravosuđe

Sumnja u pravilan izbor: Oporba želi saslušati sve kandidate za glavnog državnog odvjetnika u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.01.2024.
u 16:08

Sandra Benčić, kandidatkinja Možemo za premijerku, problematičnim smatra i činjenicu što se Vlada pred sam kraj mandata uopće upustila u izbor novoga glavnog državnog odvjetnika

Svi kandidati za glavnog državnog odvjetnika za koje Državnoodvjetničko vijeće kaže da ispunjavaju uvjete moraju biti ispitani na matičnom, saborskom Odboru za pravosuđe. Upozorava na to supredsjednica stranke Možemo i njihova kandidatkinja za premijerku Sandra Benčić, koja ističe i kako će, u slučaju nepoštivanja zakonske procedure, tražiti i od Ustavnog suda praćenje ustavnosti i zakonitosti izbora novoga glavnog državnog odvjetnika.

Sumnju u pravilan izbor izazvao je sam premijer koji je više puta posljednjih dana istaknuo kako će Vlada, nakon što Državnoodvjetničko vijeće dostavi popis kandidata za novoga glavnog državnog odvjetnika, oformiti posebno povjerenstvo koje će obaviti intervjue sa svim kandidatima te predložiti Saboru jednog od njih. Prema Zakonu o državnom odvjetništvu i članku 25., "pravodobne i potpune prijave kandidata koji ispunjavaju uvjete iz članka 22. Zakona DOV dostavlja Vladi koja će o svim kandidatima u roku od osam dana zatražiti mišljenje od nadležnog odbora Hrvatskog sabora".

VEZANI ČLANCI:

– Vlada mora tražiti mišljenje Odbora za sve kandidate, a da bismo mi mišljenje dali, sve kandidate moramo saslušati. Tu nema dileme – kaže Sandra Benčić. Posebno problematizira kandidaturu Ivana Turudića za kojeg kaže kako ne može biti glavni državni odvjetnik jer nema povjerenje javnosti. A ne može ga imati, kazala je, jer je bježao od policije i davao političke izjave te se izravno svrstavao na stranu Andreja Plenkovića i HDZ-a. Problematičnim smatra i samu činjenicu da se Vlada pred sam kraj mandata uopće upustila u izbor novoga glavnog državnog odvjetnika.

– Da se glavni državni odvjetnik bira dvotrećinskom većinom, to bi bilo manje problematično. Ovako, ovo je potpuno neprimjereno – kazala je Benčić. Gostujući na N1 televiziji, bivši državni odvjetnik Krunislav Olujić kazao je kako i predsjednik države ima instrumentarij kojim bi eventualno na temelju ustavne odredbe mogao suspendirati odluku o imenovanju glavnog državnog odvjetnika i prepustiti takvu odluku na ocjenu ustavnosti. Predsjednik države nikada se dosad nije obraćao Ustavnom sudu, a kako je i sam napisao u priopćenju, plan mu je pratiti izbor glavnog državnog odvjetnika i "bez zadrške upozoravati ne bude li taj izbor jamčio ostvarenje ustavnog položaja DORH-a kao samostalnog i neovisnog tijela".

Iz toga se dade iščitati kako će predsjednik Milanović, ne bude li zadovoljan kandidatom, istoga kritizirati, kao i one koji su ga izabrali. Izbor novoga glavnog državnog odvjetnika komentirao je jučer i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Od četiriju kandidata za glavnog državnog odvjetnika, koliko ih se prijavilo, kazao je kako posebno žele čuti Ivana Turudića koji se, kazao je Grbin, petljao u politiku, često istupao više kao ministar pravosuđa nego kao pravosudni dužnosnik. "Kaže Plenković, borimo se protiv korupcije. Uz dužno poštovanje, ne bismo se imali protiv čega boriti da je HDZ ne stvara. I onda osoba koja sama govori da je određena HDZ-om figurira kao glavni kandidat za glavnog državnog odvjetnika", kazao je Grbin te obećao kako će, postane li Turudić glavni državni odvjetnik, nakon izbora to ispraviti.

– Zakon o Državnom odvjetništvu daje jako puno mehanizama da se to u relativno kratkom roku nakon izbora promijeni – kazao je Grbin, koji je podsjetio na slučaj Dražena Jelenića, kada je Vlada pokrenula postupak za njegovo razrješenje jer je prešutio članstvo u masonskoj loži. 

VIDEO Nakon 12 godina u zatvoru: Pobjegao šef notorne bande u Ekvadoru, policija ga traži

Komentara 1

MK
MKinkognito60
08:39 10.01.2024.

Koliko znam još nitko ne zna koji kandidat će biti izabran ili netko ima kristalnu kuglu koja to pokaže sa 100%, možda iako to logično nje mohuće i više od 100%. Često pomisim kako nekakvi zastupnici ne žele ama baš nikakva riješenja pa akcijama odugovlače rad. Možda su zato vrijednosti rada poduzeća gospođe Benčić ispod nule.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije