NOVI ZAKON

Svaki 14. školarac ima razvojni jezični poremećaj: Ministarstvo zdravstva uvodi red među logopedima

Bjelovar: Povodom Europskog dana logopedije otvoren Logopedski centar LOGOS
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
13.09.2024.
u 19:15

Ministarstvo zdravstva pustilo je u e-savjetovanje dugoočekivani Zakon o logopedskoj djelatnosti

U e-savjetovanje pušten je dugoočekivani Zakon o logopedskoj djelatnosti. Tim bi se zakonom trebalo regulirati izdavanje odobrenja za samostalan rad, organizacijski oblici rada, dužnosti i odgovornosti magistara logopedije, kao i stručni nadzor nad njihovim radom, čime će se znatno poboljšati kontrola nad pružateljima logopedskih usluga, kao i bolji, sigurniji i pristupačniji sustav podrške svim pacijentima kojima je logopedska usluga potrebna. Koliko je to važno, govori i podatak da svaki 14. školarac ima razvojni jezični poremećaj.

Logopedska je djelatnost Zakonom o zdravstvenoj zaštiti omogućena i na primarnoj razini zdravstvene zaštite, a nova Mreža javne zdravstvene službe prvi je put donijela mogućnost ugovaranja logopeda u domovima zdravlja u kojima će se navedena usluga ostvarivati bez uputnice.

"Ministarstvo zdravstva vjeruje kako će Zakon pridonijeti stvaranju poticajnijeg i još inkluzivnijeg okružja za učenje naše djece i mladih, čime potičemo i multidisciplinarni pristup u radu s njima te omogućiti našim starijim građanima logopedsku skrb i potporu u svim komunikacijskim teškoćama te teškoćama gutanja i hranjenja koje mogu pratiti starenje", priopćili su iz MIZ-a.

VEZANI ČLANCI: 

U Hrvatskoj trenutno na 6000 stanovnika imamo jednog logopeda, a teži se da to bude upola manje, oko 3000 stanovnika na jednog logopeda, što u Hrvatskoj trenutačno ima jedino Zagreb, ali točnu brojku nemamo jer ne postoje registrirani podaci ni komora ove djelatnosti, iznijela je Karolina Lice, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva, u veljači na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

U resornom ministarstvu kažu da su svjesni znatnog povećanja broja osoba s razvojnim i stečenim poremećajima komunikacije govora i jezika, posebice kod najmlađih, a ujedno usklađuju hrvatsko zakonodavstvo s europskim u logopedskom području.

"Cjelovitim uređenjem logopedske djelatnosti poboljšavamo nadzor nad pružanjem logopedskih usluga uz maksimalnu zaštitu populacije kojoj je navedena stručna pomoć nužna. Upravo preventivno i pravodobno djelovanje na razvoj komunikacijskih, jezičnih i govornih vještina može prevenirati komunikacijske, jezične i govorne poremećaje u školskoj dobi", kazao je ministar Vili Beroš.

>>> FOTO Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

Bjelovar: Povodom Europskog dana logopedije otvoren Logopedski centar LOGOS
1/25

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije