Pravne nedoumice

Svima se mora suditi prema novom ZKP-u

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.06.2014.
u 15:08

Tek će se vidjeti hoće li se u nekim postupcima suđenja morati vratiti na početak

Pravni kaos. Sintagma je to koju su pojedini pravni stručnjaci, suci i odvjetnici koristili kako bi upozorili da za hrvatski pravni sustav učestala izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ) nije dobra jer se stvara pravna nesigurnost.

Zbunjujuće za sve

Tim učestalim izmjenama, moglo se čuti u stručnoj javnosti, sudovi se dovode u situaciju da u jednom predmetu isprepliću novi i izmijenjeni zakoni koji se moraju primjenjivati, što je zbunjujuće za sve stranke u postupku. Da su itekako bili u pravu, pokazalo se jučer na primjeru Damira Škare, bivšeg boksačkog prvaka, kojem je zajedno s Marijem Cvitanovićem na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje zbog optužbi da su zloporabom položaja AMK Siget od 2006. do 2007. oštetili za nekoliko stotina tisuća kuna.

Iako su se obojica okrivljenika pojavila na sudu, rasprava nije održana jer je sutkinja Ivana Čalić dobila uputu Vrhovnog suda prema kojoj se svi postupci u kojima nema prvostupanjske presude moraju provesti prema novom ZKP-u. Drugim riječima, i u Škarinu i Cvitanovićevu slučaju, u kojem je istraga provođena po starom ZKP-u, mora se primijeniti novi ZKP pa će se suđenje nastaviti 8. srpnja za kada je zakazano pripremno ročište.

Kako će se ovakav stav Vrhovnog suda odraziti na predmete koji se vode po starom zakonu te su, primjerice, došli u završnu fazu te znači li to da će i u tim slučajevima sve morati početi ispočetka, tek će se vidjeti.

Moguć zastoj

– Naravno da takva odluka može dovesti do zastoja u pojedinim predmetima i vraćanja već skoro gotovih predmeta na početak, no mislim da je ovakva uputa ipak dobra. Ona je na tragu nekih odluka Ustavnog suda i odluka Europskog suda za ljudska prava te potiče ravnopravnost oružja, što prije izmjena ZKP-a nije bio slučaj. Usudio bih se čak reći da će ova uputa dovesti i do bolje korelacije između sudaca, tužitelja i nas branitelja – kaže odvjetnik Branko Šerić. Je li u pravu, vidjet će se kada i ako uputa Vrhovnog suda zaživi u sudskoj praksi.

>> Građani moraju sami plaćati troškove izgubljenog žalbenog postupka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije