Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam je čuvar mira u svijetu

Svjetska turistička mreža: "Svijetu koji se oporavlja od pandemije, sada ne treba rat"

Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
25.02.2022.
u 11:13

Zemlje koje su prošle godine imale najviše turista u Ukrajini su Moldavija, Rusija, Poljska i Bjelorusija

Svjetska turistička mreža (WTN) prvo je veliko udruženje u svjetskom turizmu koje je u povodu napada na Ukrajinu pozvalo na "ujedinjeni glas i pametno vodstvo za svjetski mir", poručujući da svijetu koji se nakon dvije godine tek počinje oporavljati od pandemije ne treba rat.

Naglašavajući da je "turizam čuvar mira u svijetu", potpredsjednik te mreže Alain St.Ange upozorio je da "vojna konfrontacija nikada ne može pobijediti" i da će se ekonomski izazovi i žrtve osjećati godinama koje dolaze.

- Svijetu koji se oporavlja od pandemije, sada ne treba rat! Kada radimo zajedno, svijet ima svjetliju budućnost, a ako se podijelimo i prihvatimo konfrontacijski pristup za mnoge u ovom svijetu budućnost će biti neizvjesna ili, što je još gore, budućnost katastrofe i uništenja - ocijenio je St.Ange.

Među zemljama-članicama mreže WTN je i Ukrajina, koja u turizmu vidi "obećavajuće područje" za razvoj, i u koju je 2021. stiglo gotovo 4,3 milijuna stranih turista, što je 26 posto više nego u 2020. Te podatke objavila je krajem siječnja Državna granična straža Ukrajine, a prenijela nacionalna novinska agencija Ukrinform, navodeći da Državna granična straža sažima obim prometnih operacija u 2021.

Iznose i brojke za prvih deset zemalja odakle je najviše turista prošle godine došlo u Ukrajinu, među kojima je na prvom mjestu Moldavija, na drugom mjestu je Rusija, dok je treća Poljska. Bjelorusija je na četvrtom mjestu. 

S druge strane, Ukrajini su lani najviše putovali u Poljsku, koja je za njih postala i najpopularnija destinacija, te su tamo ostvarili više od 4,4 milijuna putovanja.

Razvoj situacije u Ukrajini uživo pratite ovdje.

VIDEO Snimka opraštanja od obitelji koja slama srca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije