Svome selu i obitelji državni tajnik u tri godine dao 3,7 milijuna kn poticaja

'Sanja Selanac, supruga drz\\u009Eavnog tajnika ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja vodi zadrugu Krinjica iz Malog Buda\\u009Aeva kod Siska, a svekrovo OPG proizvodi dzemove i  preradjuje \\
'zeljko grgurinovic/vecernji list'
17.01.2010.
u 19:15

Dokumentacija koja bi mogla na Selanca baciti sumnju zbog navodne zloporabe položaja predana je Uskoku. Štoviše, Selanac ju je sam pripremio, a ministar Čobanković zatražio je i internu istragu.

Sva dokumentacija koja bi na Srećka Selanca, dojučerašnjega državnog tajnika, te na Ministarstvo poljoprivrede mogla baciti sumnju zbog navodne zlouporabe isplata bespovratnih potpora za ruralni razvitak, dostavljena je Uskoku. Dapače, Selanac ju je na odlasku sam pripremio, a ministar Petar Čobanković zatražio je i internu istragu – kaže Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede.

Svemu je kumovao, tvrdi se, Selanac namirivši svoju obitelj, rođake i susjede u selu Crncu s više od 3,6 milijuna kuna u protekle tri godine, za što je dobio priliku kao prvi predsjednik povjerenstva 2007. koje je odobrilo oko 800 od 1500 zahtjeva potencijalnih korisnika za mjere ruralnog razvitka.

Iako su se idućih godina na istom "predsjedničkom" mjestu smjenjivali i državni tajnici Josip Kraljičković i Krešimir Kuterovac te Silvija Cikoš, poticaji su i dalje redovito isplaćivani, pa i u selu Crncu. Isplaćuju se po fazama, nakon redovitih izvješća o tijeku započetih investicija, kaže M. Pavić. A kako, uz predsjednika, o svemu odlučuje i šesteročlano povjerenstvo, teško je moglo biti malverzacija koje navodno inkriminiraju i samog ministra Čobankovića kao potpisnika rješenja o tim poticajima. Zašto bi sumnjao u suglasnost šesteročlanog povjerenstva? – pita Pavić.

Priča je, neslužbeno doznajemo, iscurila u javnost tek za nedavnih unutarnjih sukoba u Ministarstvu kad je dio djelatnika prešao u ministarstvo Božidara Pankretića. Selančeva supruga i otac, koji s njime žive u zajedničkom kućanstvu, dakle i on sam, tri godine dobivali su bespovratne državne potpore za ruralni razvitak. Vlastitoj obitelji u posljednje tri godine Selanac je dodijelio 1,07 milijuna kuna, a rođacima i susjedima u Ulici Braće Bobetko u selu Crncu 2,62 milijuna kuna – ukupno 3,69 milijuna kuna.

U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, i dalje ne vjeruju da je s isplatom potpora za ruralni razvitak ,koje su strogo namjenske, bilo nepravilnosti, baš zato što o svakoj odlučuje šesteročlano povjerenstvo. Pavić priznaje kako to nije tako s ostalim poticajima, poput onih za žetvu, kada se nasumice kontrolira samo 15 posto korisnika u Upisniku resornog ministarstva.

Nije bilo kriminala, u našem gospodarstvu radi cijela obitelj

Iako je, kako je tvrdio, sve radio po pravilniku, Selančeva "moralna" ostavka prihvaćena je isti dan. Mještani Crnca nezadovoljni su objavom poticaja i smatraju kako kriminala nije bilo. Uredno su se, tvrde, natjecali i dobili poticaje. Sanja Selanac, supruga Srećka Selanca, koja je s bespovratnom potporom za obiteljsko gospodarstvo te s plaćom upraviteljice zadruge Krnjica – dobila 365.766 kuna, ogorčena je zbog prozivki.

– U našem je gospodarstvu cijela obitelj, svekar koji ga vodi, unučad, zet, ja... Imamo veliku plantažu jabuka, uzgajamo povrće. Radim i u zadrugama Krnjica i Sokol, a uskoro ćemo uzgajati i prerađivati ribu – istaknula je. OPG Selanac vodi Selančev otac Milan koji je dobio 700 tisuća kuna potpora.

Komentara 5

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
00:41 18.01.2010.

Supruga dobila \'\'potporu\'\' u visini od 365 776 kuna, a otac 700 000 kuna, ... A, koliku \'\'potporu\'\' je dobio bilo koji seljak iz obliznjeg sela Topolovac??? Dobio je SREDNJI PRST, ... hahaha

OB
-obrisani-
19:27 17.01.2010.

” … Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne drzave da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako … … No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje – kako nas tada spasiti od nas samih?” Bruno Bušić

PI
Pippo9
19:28 17.01.2010.

Ako je kriv onda će i odgovarati jer nitko nije iznad zakona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije