Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILAGOĐENI VREMENU

Ovo je najhladniji grad na svijetu, stanovnici imaju trik za 'preživljavanje' na -50°C

Russia's Yakutsk hit by extreme sub-zero temperatures
Foto: ROMAN KUTUKOV/REUTERS
1/3
15.01.2023.
u 18:12

U gradu se hladnoća baš i ne osjeti u tolikoj mjeri. Ili ti se mozak na to pripremi", rekla je, izlazeći u grad obavijen ledenom maglom

Temperature su ovog tjedna u sibirskome Jakutsku pale na minus 50 Celzijevih stupnjeva tijekom neuobičajeno dugoga hladnog razdoblja u gradu koji slovi kao najhladniji na svijetu. Jakutsk je smješten oko 5000 km istočno od Moskve na permafrostu ruskoga Dalekog istoka, a stanovnicima toga rudarskog grada nije neuobičajeno na termometru vidjeti temperature ispod minus 40 Celzijevaca.

"Protiv takve hladnoće se ne možete boriti. Ili se prilagodite i odijevate u skladu s vremenom ili ćete patiti", kaže je Anastasia Gruzdeva, koja je za izlazak van oko vrata omotala dva šala, na ruke stavila dva para rukavica, a na glavu nekoliko kapa i kapuljača.

"U gradu se hladnoća baš i ne osjeti u tolikoj mjeri. Ili ti se mozak na to pripremi", rekla je, izlazeći u grad obavijen ledenom maglom.

Druga stanovnica Jakutska, Nurgusun Starostina koja na tržnici prodaje smrznutu ribu, bez potrebe za hladnjakom ili zamrzivačem, rekla je da nema posebnih tajni kako se nositi s hladnoćom. "Samo se treba toplo odjenuti, slojevito, poput kupusa."

>> VIDEO Vlada mijenja cijene: Evo koliko će koštati mljeveno meso, ulje, šećer...

Ključne riječi

Komentara 7

BL
Blaster
21:55 15.01.2023.

Nije zdava ta zima. Puno puta sam vidio na moru ljude iz tih krajeva u kojima je velika zima kako na moru legnu na vruc beton da istjeraju reumu.

KR
KrešimirToromanović
09:51 17.01.2023.

Tri metra pod zemljom vjecito zamrznuto, drvece malo jer ne moze duboko pustiti korjene, ljeti bude do +40 a zimi do -70. negdje u svibnju milijuni vrabaca se spuste na trajekt i njime doplivaju sa jer vrabac ne moze letjetii duze od 100 metara, a onda pred zimu opet se milijuni spuste na trajekt koji otplivava da ih odnese juznije, a ljeti im je super jer je vruce a nasekoma ima puno, priroda nedirnuta. Njihove krave imaju vunu po 20-30cv zimi, a jakutski konji takodjer i ne treba im stala, a hranu sami otkopaju ispod snijega. Riba muksun i neljma su fantasticnog okusa, kao i meso sjevernog jelena.

GE
geler203
07:27 16.01.2023.

Bez brige, zatopljenje stiže i k vama. Uskoro ćete kukati na vrućinama 0 celzijevaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije