SUĐENJE ANTI ROSI I DRUGIMA

Terete ga da je žrtvu natjerao da si iskopa grob: 'Posudio sam mu 150.000 eura, a on je tvrdio da su s drogom zakopani u bačvi u Zagorju'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/PU zagrebačka
1/3
24.10.2022.
u 14:00

Prema optužnici, Roso i Dundov terete se da su se 26. travnja u večernjim satima našli s D.J. (35) na području Malešnice te da su ga prijeteći mu vatrenim i hladnim oružjem prisili da uđe u automobil kojim su ga odvezli na područje Krapinsko-zagorske županije.

Žrtvu su protupravno zatočili, vozili okolo, natjerali da si gol kopa grob.... I zbog toga su u travnju uhićeni u pomno planiranoj akciji policije dok su mirno jeli u nekom zagrebačkom restoranu. A sada je taj trojac, a riječ je o Anti Rosi (53), starom znancu policije, te Roku Dundovu (33) i Ivanu Rožiću (42) sjeli na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Počelo im je suđenje zbog događaja koji se zbio u travnju ove godine, kada su prema optužnici, protupravno oduzeli slobodu D.J. Sva su trojica zanijekala krivnju, a Roso je, za razliku od svojih suoptuženika,  odmah odlučio iznijeti i obranu..

Prema optužnici, Roso i Dundov terete se da su se 26. travnja u večernjim satima našli s D.J. (35) na području Malešnice te da su ga prijeteći mu vatrenim i hladnim oružjem prisili da uđe u automobil kojim su ga odvezli na područje Krapinsko-zagorske županije. Tijekom vožnje su mu prijetili, a kada su se dovezli do Rozićevog prebivališta, prebacili su se u drugo vozilo te su se s njim odvezli na obližnje izolirano područje. Izvukli su ga iz vozila, dali su mu lopatu te mu naredili da si kopa - vlastiti grob.

Video: Policija objavila video uhićenja i iskopanog groba

- Skidaj svu odjeću inače ćemo te ubiti jer si cigan. Te novce možeš nabaviti! - prijetili su mu, kako se terete Roso i ostali.

 Agonija žrtve trajala je četiri sata tijekom kojih je gol morao kopati grob dok su ga optuženici tukli i vrijeđali. Nakon četiri sata torture su mu naložili da izađe iz rupe i puzeći dođe do vozila. Prisili su ga da uđe u prtljažnik te su ga vratili prvo do vozila kojim su došli u Zagorje, a zatim su ga odvezli natrag u Zagreb, gdje su ga pustili. No prije nego što su ga pustili, tražili su ga podatke o članovima obitelji.

- Pobit ćemo ti sve sinove! Ubit ćemo ti ženu! Kuću ćemo ti dignuti zoljom u zrak ako nam sutra ne isplatiš 5000 eura - prijetili su mu.

Riječ je, tvrdi optužnica,  o nepostojećem dugu, a tražili su ga da im novac donese 27. travnja u 16 sati u ugostiteljski objekt u Slovenskoj ulici. No žrtva je sve prijavila policiji, pa je u dogovoru s njima otišao u kafić gdje su ga čekali Roso i još trojica muškaraca. Nakon što im je predao kuvertu s 5000 lažnih eura, oni su uhićeni.

Roso je u obrani detaljno objasnio sve što se događalo, a njegova verzija priče, očekivano, malo je drugačija od one navedene u optužnici. Naveo je tako da osobu, za koju se u optužnici navodi da je D.J., on poznaje kao Alen H.

- Pitao sam Alena H., za kojeg sam tek na policiji u travnju doznao da se zove D.J.,  gdje su moje pare jer sam mu bio posudio 150.000 eura. Rekao je da ima novca u bačvi na imanju u Zagorju, i da u njemu ima za sve. Uglavnom Alen je samostalno tog dana ušao u automobil i nitko mu nije prijetio nožem. Inače, znao sam za tu bačvu već ranije jer me Alen bio pitao imam li kakvo mjesto da je zakopa. Na kraju se ispostavilo da je u bačvi koju je zakopao lani u prosincu, bila droga i namotano crijevo u nekoj tekućini. Do Zagorja smo Alen, Roko i ja otišli Ivanovim Audijem i u njemu je bila lopata te baterije za staviti na glavu. Alen laže, uvalio je mene i druge u probleme. Želim se s njim sučeliti u sudnici. U Zagreb smo ga normalno vratili oko 23 sata i dogovorili se da se nađemo kod Vinka, da mi vrati novac, da bi na kraju taj dan u restoran uletjela policija – ispričao je svoju verziju priče Roso.

Dodao je da on žrtvu poznaje godinu dana te da ga je upoznao preko zlatara Franje Rodića, za kojeg je Roso kazao da mu je prijatelj.

- Posudio sam mu 150.000 eura u kafiću pred Alenom B.. I pristao sam čuvati Alena H.  za 5000 eura dok je putovao po Španjolskoj, Italiji, Budimpešti. Nekad sam znao povesti i Roka Dundova. Cijeli život čuvam ljude i to je jedino što znam raditi.  Alen H. me taj dan nazvao. Rekao mi je da ima problema s nekim ljudima romske nacionalnosti po Europi. Pitao sam ga gdje su moje pare pa je spomenuo zakopanu bačvu u Zagorju i da tamo ima za sve. Stoga sam nazvao Roka . S Alenom H. smo otišli  za Zagorje kako bi on iskopao nešto što je zakopao u prosincu 2021. U bačvi nije bilo novca. Nakon toga je izbila je svađa, a Alen H. me udario dok je  kopao lopatom. Pao sam na pod, a on je dobio nekoliko udaraca u leđa. Rozić nije bio s nama, a za sadržaj bačve smo znali samo ja i Alen – dodao je  Roso.

Ponovio je kako inzistira da se suoči sa žrtvom.  

Roso je tijekom obrane spominjao svoju telefonsku komunikaciju sa žrtvom te poruke koje je izmijenio s D.J. prije događaja pa je tužitelj nakon Rosine obrane predložio da se od teleoperatera pribave podaci unazad godinu dana. Tražio je i da se od trojice optuženika ponovo pokuša izuzeti biološki materijal radi molekularno genetske analize. Policija nije postupila po prijašnjem takvom nalogu, pa se svemu suprotivio Rosin branitelj kazavši da je  "zakon jasan i da se uzorak ne može uzeti bez privole, na silu".

Negodovao je i branitelj Roka Dundova.

- Na koji bi to način policija, a da je po ZKP-u, mogla uzeti uzorke kad ne postoji privola okrivljenika? Dva policajca ga drže, jedan gura štapić u nos? Svi dokazi koji proizlaze iz takvog postupanja predstavljaju plod trule voćke. Zakon je jasan, niti jedna dokazna radnja se ne može provesti na silu, a provođenje takvih dokaznih radnji predstavlja nezakonit dokaz - kazao je branitelj.

U raspravu se uključio i Roso.

-  Policija u Heinzelovoj od 2010. ima moje podatke o krvi, slini, kosi.  Već mjesec dana  mi dolaze  u zatvor kako bi mi zatvorski stražari na silu uzeli DNK. Očito je da mi hoće  podmetnuti slinu na neke druge predmete.  Prilikom uhićenja, moj mobitel se izgubio negdje –  kazao je Roso.

No tužitelj je ostao kod  prijedloga za uzimanjem brisa bukalne sluznice. Argumentirajući svoj zahtjev, naveo je   praksu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Jalloh protiv Njemačke iz 2006. iz koje proizlazi da uzimanje uzoraka mimo volje nije protivno Konvenciji za ljudska prava. No, o tome će sud odlučiti tijekom postupka, dok će se od teleoperatera zatražiti podaci Rosina mobitela kao i žrtvinog.  I žrtva će biti saslušana tijekom postupka.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
14:37 24.10.2022.

Ove momke krasi iznimna inteligencija i neviđena ljepota.

BJ
bjmaro
15:14 24.10.2022.

Koji humanitarac. Čuva ljude i specijalizirao to

EX
expiralitozo
15:12 24.10.2022.

Očito se radi o narko društvu. Sve u svemu normalno za smjer u kojem Republika Hrvatska korača zadnjih dvadeset i kusur godina. Put u obećanu svijetlu budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije