Stradali na radu

Teško ozlijeđeni radnici - jedan pao s krova, drugi s ljestava

hitna pomoć
Arhiva VL
Autori: mav/VLM, mpk
04.09.2010.
u 21:12

Joško D. iz Kaštel Staroga izgubio je ravnotežu za popravka krovišta, a pod radnikom u Zagrebu pukle su ljestve

SPLIT/ZAGREB - Joško D. (25) iz Kaštel Starog bori se za život na Odjelu kiruškog šoka KBC Split nakon što je u petak oko 15.15 sati pao s krova tvrtke Max Moris u splitskom predjelu Sirobuja. Kao zaposlenik tvrtke Argentin montaža radio je na popravku krovišta, najvjerojatnije izgubio ravnotežu i pao sa sedam metara visokog krova. Sa gradilišta je s prijelomom ključne kosti, slomljenim rebrom i teškim ozljedama desnog plućnog krila hitno prebačen u bolnicu.

S teškim ozljedama svoj je posao završio i R. R. (36), zaposlenik tvrtke Klanjčić d.o.o. koji je u petak oko 10 sati servisirao klima uređaje u zagrebačkoj osnovnoj školi Malešnica u Ulici Ante Topić Mimare. Dio kliznih ljestava na kojima je stajao pukao je, a nesretni R. R. našao se na podu. Vozilom hitne pomoći odmah je prevezen u KB sestara milosrdnica.

Komentara 4

VI
Vito
08:08 05.09.2010.

Žalosno. Je li vam uopće poznat zakon o zaštiti na radu? Ne zbog samog zakona ili države, već zbog vas samih. Očito nije, jer se ovo u protivnom ne bi događalo. Sad će nastradati, odgovarati pred zakonom, i vlasnici tvrtke,ke, a kad ozdrave, trebali bi i sami radnici. Zbog čega? Zbog toga što nisu mislili na vlastitu sigurnost za vrijeme obvaljanja radova na visini. Onaj na krovu je trebao biti vezan za dimnjak, gromobran, otvor kroz koji je izašao na krov. Onaj na ljestvama je morao imati pomoćnika uz sebe. Ljestve pak na sebi imaju naljepnicu do koje se prečke smiju izvlačiti kako bi bile stabilne. Jedna dalje od sigurnosne oznake može dovesti do pucanja. Pogotovo kad zaboravimo na vlastitu težinu. Koja se neopaženo povećava. Ako su ljestve puknule same od sebe, onda treba vidjeti tko ih je proizveo i zatim tužiti uvoznika, carinu, inspektore sigurnosti na radu, državu, sve koji dopuštaju uvoz nekvalitetne i po život opasne robe.

Avatar guten_tag
guten_tag
09:25 05.09.2010.

radnici se obično protive uporabi zaštitnih sredstava i proceduri pri obavljanju određenih poslova . međutim u hr ima nekoliko stotina tisuća invalida rada . svi oni na godišnjim skupovima tvrde :\"za naš gubitak zdravlja kriv je poslodavac\". istina , zatoo treba provoditi zakon o zaštiti na radu bez kompromisa . kad se radnik povrijedi , ostane invalid , ili smrtno strada onda je kasno . posljedice su trajna invalidnost ili gubitak ljudskog života što je velika šteta za društvo i obitelj. svaki poslodavac kao i radnik mora biti svjestan svoje odgovornosti.

OB
-obrisani-
12:35 05.09.2010.

Sindikat se neće ni javiti u vezi ovoga. Jadni, previše zauzeti referendumom i kako da izgledaju lijepo pred kamerama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije