MOGUĆE NOVČANE KAZNE

TikTok povlači kontroverzni program nagrada: Natjerala ih Europska komisija, zabrinuta je za zdravlje djece

Illustration shows TikTok app logo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/2
05.08.2024.
u 14:32

Nakon što je program pokrenut u Španjolskoj i Francuskoj u travnju 2024., Komisija je izrazila zabrinutost u vezi s programom "Rewards" (nagrade) Lite TikTok, koji je korisnicima omogućio da zarađuju bodove za gledanje videozapisa, stavljanja sadržaja, praćenja i pozivanje prijatelja da se pridruže TikToku i drugog.

TikTok se obvezao da će unutar Europske unije zaustaviti svoj program nagrada u sklopu TikTok Litea, nakon što ih je Europska komisija natjerala na taj korak, zbog bojazni da su ciljna skupina u tom programu djeca i da se njime potiče digitalna ovisnost. Sada će Komisija pratiti kako TikTok ispunjava obećanje da će zaustaviti program i da neće pokretati sličan kojim bi zaobišao pravila. Prekrši li zabranu, slijedi novčana kazna.

Postupak protiv TikToka je prvi slučaj koji je Komisija zaključila na temelju Akta o digitalnim uslugama 105 dana nakon pokretanja postupka protiv te platforme. - Mozak mladih Europljana nije valuta društvenih medija i nikada neće biti. Dobili smo trajno povlačenje programa "Rewards" portala TikTok, što je moglo imati vrlo ovisničke posljedice. Akt o digitalnim uslugama u punom je zamahu - kazao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

TikTok Lite nova je posebna verzija aplikacije TikTok. Nakon što je program pokrenut u Španjolskoj i Francuskoj u travnju 2024., Komisija je izrazila zabrinutost u vezi s programom "Rewards" (nagrade) Lite TikTok, koji je korisnicima omogućio da zarađuju bodove za gledanje videozapisa, stavljanja sadržaja, praćenja i pozivanje prijatelja da se pridruže TikToku i drugog.

Komisija je bila zabrinuta zbog toga što je program nagrada TikTok Lite pokrenut bez prethodne temeljite procjene rizika koje on podrazumijeva, posebno u vezi s učinkom ovisnosti i bez poduzimanja učinkovitih mjera za smanjenje rizika. Program "Rewards", koji može potaknuti stvaranje ovisnosti, mogao bi imati negativne učinke na fizičko i mentalno zdravlje korisnika. To je posebno važno za maloljetnike, koji mogu imati povećanu osjetljivost na takve značajke, objavili su iz Europske komisije.

VEZANI ČLANCI:

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama velike internetske platforme dužne su provesti procjenu rizika i podnijeti izvješće službama Komisije prije uvođenja novih funkcija koje će vjerojatno imati ključan učinak na sistemske rizike. Usto, moraju donijeti i djelotvorne mjere za ublažavanje utvrđenih rizika. Budući da TikTok nije dostavio izvješće o procjeni rizika u vezi s pokretanjem programa TikTok Lite, Komisija je 22. travnja donijela odluku o pokretanju službenog postupka protiv društva TikTok. Komisija je 24. travnja primila na znanje odluku TikToka o dobrovoljnoj obustavi programa "Nagrada Lite TikTok” u Europskoj uniji. Danas su te obveze postaju pravno obvezujuće, što znači da bi svako kršenje obveza odmah značilo kršenje Akta o digitalnim uslugama i stoga bi moglo dovesti do novčanih kazni. 

FOTO Ovo su najukletija mjesta u Hrvatskoj: Kuća iz koje dopiru krikovi, crnokosa ljepotica nestaje iz vozila...

Illustration shows TikTok app logo
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije