POLICIJSKI SAT

Tisuće Ukrajinaca noć će provesti u podzemnoj željeznici, u tijeku opća mobilizacija

Foto: Screenshot Twitter
1/11
24.02.2022.
u 23:54

Pred stanovnicima Ukrajine teška je noć.

U četvrtak u cik zore započelo je ono od čega su građani najviše strahovali. Rusija je krenula u potpunu invaziju. 18 sati kasnije žestoki napadi i dalje traju, a prema procjenama Ukrajinu je već napustilo 100 tisuća ljudi. One koji su ostali čeka besana noć koju će tisuće provesti izvan svojih domova.

>> UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Novinarka francuskog lista Le Monde snimila je prizore iz podzemnih željeznica u glavnom gradu Kijevu i gradu Kharkivu gdje je podzemna pretvorena u sklonište. Prizor je to koji slama srce, napisala je.

Mediji izvještavaju kako vlada velik interes te se stvaraju gužve na upisu u postrojbe teritorijalne obrane Ukrajine nakon što je proglašena opća mobilizacija. Dodajmo, kako je u Kijevu proglašen policijski sat od 22 do 7 sati ujutro.

S druge strane, večeras su se diljem Europe, ali i Rusije održali brojni prosvjedi uz poziv Vladimiru Putinu da zaustavi napad.

People attend an anti-war protest, after Russian President Vladimir Putin authorized a military operation in Ukraine, in Saint Petersburg, Russia, February 24, 2022. REUTERS/Anton Vaganov Photo: ANTON VAGANOV/REUTERS
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS

Podsjetimo, Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada. Ruski projektili zasuli su ukrajinske gradove.

Ukrajina tvrdi da kolone vojnika prelaze granicu u istočnim regijama Černihivu, Harkovu i Luhansku i da su se iskrcali na obalama gradova Odese i Mariupola na jugu. Stanovnici drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, najbližeg velikog grada ukrajinskoj granici, kažu da im se od eksplozija tresu prozori u stanovima. Grad je zahvalila panika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Vladimir Putin želi uništiti njegovu zemlju. 

>> Pogledajte: Što agresija Rusije znači za Hrvatsku?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije