Partijski vrh: Jovanka bi mogla pucati u Tita ili ga napasti tupim predmetom!

Tito bježao od Jovanke po Dedinju u pidžami, skrivao se u kupaonici

tito i jovanka
25.10.2009.
u 20:30

Najzanimljiviji je bio trač da se Jovanka Broz s jednim generalom upustila u ljubavnu aferu i političke intrige te da su je srpski nacionalisti nagovarali da poslije Titove smrti bude čuvarica njegova naslijeđa.

O privatnom životu Josipa Broza Tita u Jugoslaviji se nije smjelo ni pisati ni govoriti. Zato je u listopadu 1977. poput bombe odjeknula vijest o slomu njegova braka. Odjednom se shvatilo da njegova 32 godine mlađa supruga Jovanka već četiri mjeseca nije viđena u javnosti. Bila je to svjetska senzacija. Tajnoviti nestanak gospođe Broz bio je glavna tema među diplomatima u Beogradu, a svjetske su se novine o tome toliko raspisale da je jugoslavenska diplomacija dobila novi zadatak: pratiti napise te o svemu detaljno izvijestiti partijski i državni vrh.

Ambasade i konzulati SFRJ revno su bilježili pisanje medija, a njihovi strogo povjerljivi izvještaji pohranjeni su u Diplomatskom arhivu Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Prvi put objavljuje ih novinar i publicist Zvonimir Despot u svojoj knjizi “Tito – tajne vladara” koja je u nakladi Večernji edicije upravo izišla iz tiska.

Agentica CIA-e
Iz tih izvještaja vidi se kako su mediji, u nedostatku službenih informacija, u početku uglavnom špekulirali, no poslije su zbivanja oko Jovanke prilično dobro rekonstruirali. Njemački “Stuttgarter Zeitung” i “Süddeutsche Zeitung” nagađali su da je Jovanki u Švicarskoj operirano srce, da je imala upalu vena, ali i da je raskrinkana kao agentica CIA-e.

Najzanimljiviji je bio trač da se s jednim generalom upustila u ljubavnu aferu i političke intrige te da su je srpski nacionalisti nagovarali da poslije Titove smrti bude čuvarica njegova naslijeđa. Najtiražniji turski list “Huriyet” objavio je da ju je Tito poslao u inozemstvo kako bi je maknuo od politike, talijanski “Il Tempo” špekulirao je o frakcijskim borbama za vlast u Jugoslaviji, a egipatski “Al-Ahram” pisao je da se sprema optužnica protiv Jovanke i osam vojnih osoba iz Srbije zbog političke aktivnosti protiv države i partije.

Najbliži istini bio je australski list “Age” koji je objavio da specijalna komisija ispituje Jovanku jer je pokušala utjecati na ključna imenovanja, uključujući i visoke vojne položaje. “Sydney Morning Herald” otkrio je pak da je favorizirala generala Đoku Jovanića, Srbina iz Like kojemu je namijenila mjesto ministra obrane. Zanimljivo je da je njemački “Der Spiegel” već tada predviđao raspad Jugoslavije.

Što je bila istina? Jovanka je imala ambiciju ući u CK SKJ, postati članicom Predsjedništva SFRJ, no Tito joj nikad nije dopustio da se petlja u politiku. Izgubio je strpljenje kad je iz njegove blizine otjerala ljude u koje je imao povjerenja. Zbog toga je 1973. naredio osnivanje komisije koja bi ispitala “čudno” Jovankino ponašanje. Istraga je trajala 75 dana. Početkom 1975. opet se uzbunio državni vrh.

Bježao u pidžami
Zaključilo se da je Titu život ugrožen jer bi mu se ljubomorna Jovanka, u trenutku živčanog rastrojstva, mogla osvetiti zbog dviju mladih maserki. Bojali su se da bi mogla pucati ili ga napasti tupim predmetom. Sukob između Tita i Jovanke kulminirao je u travnju 1975., kad se Tito iz rezidencije u Užičkoj 15 preselio u Bijeli dvor, kamo je jednom bježao u pidžami i kućnim papučama! Generalu Ljubičiću Tito se žalio da ga Jovanka noću maltretira tražeći kadrovske promjene, ne dopuštajući mu da spava i vrijeđajući ga, pa se često zaključavao u kupaonicu i tamo čekao jutro.

Slom se dogodio u kolovozu 1976. kad se Jovanka u Šri Lanki ponašala kao šef države. Otad ju je Tito izbjegavao, pa je posljednje godine života provodio u svojem kabinetu, u Kući cvijeća, a izvan Beograda najviše u Karađorđevu i na Brijunima. Jovanka je u javnosti posljednji put viđena 14. lipnja 1977., a potom tek na Titovu pokopu u svibnju 1980. godine.

Ključne riječi

Komentara 78

ZA
zaistinu1
21:49 25.10.2009.

Izgleda da je i admin naucio njegovu skolu lazi i obmana pa pokude daju plus a pohvale minus.

SI
Sinatra
21:50 25.10.2009.

sve u svemu, taj je kriminalac, Na Tita mislim, imao život kakav je zaslužio. Sama činjenica da je svaku večer morao lući u krevet sa onom pretilom srpkinjom mu je dovoljna kazna.

ZA
zaistinu1
21:41 25.10.2009.

Gle bre koji Srboslavije ljubitelji i njenog neprikosnovenog dozivotnog Furera, zlocinca nedemokrate i komunjarskog nitkova. Sve njegovo bolesno nasljedtvo imamo kao posledicu njegove diktature nerada i lazi u ime svijetlih ideala i dobrostanja njemu odanih sluga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije