U Večernjem listu već nekoliko godina kreiramo korizmenu kuharicu. Točnije, pokušavamo kuharske recepte i prehrambene navike prilagoditi korizmenom vremenu. Isprva se to činilo kao pomalo luckast pothvat, jer dotad nigdje nije bilo korizmenih kuharica nadohvat. Zacijelo najviše zbog toga što je korizma vrijeme odricanja i posta, što znači i oskudnije prehrane i priprave namirnica.
No, kada smo zakoračili u to područje, otkrili smo pravu riznicu. Velikim dijelom zahvaljujući receptima s. Anice Jozić iz njezine knjige "Samostanska kuharica", koja obiluje receptima koji u sebi nemaju mesnih namirnica.
S. Anica Jozić za naše čitatelje pripremila je sedmodnevni korizmeni meni koji obiluje ukusnim jelima – bez mesa.
Ukoliko se prvi puta isprobavate post, moguće je cijelu korizmu odlučiti ne mrsiti, odnosno jesti jela bez mesa. Tih 40 "povrtnih dana" bit će prava prigoda organizmu za obnovu i preporod.
Sedmodnevni meni S. Anice možete pronaći u ponedjeljak 28. veljače u posebnom prilogu Večernjeg lista na dar. Potražite recepte za za razne povrtne juhe, kolač od rogača, jabuke ili roladu od kestena. Isprobajte punjenu pečenu pastrvu i mnoga druga jela.
U prilogu Korizmena kuharica potražite i recepte iz prve istarske kuharice na vlaškom jeziku, posna jela Veselih šokica i savjete nutricionistice Olje Martinić.
U povodu korizme osim kuharice darujemo vam i Korizmeni molitvenik s meditacijama, pjesmama i vodičem za ispit savjesti. Molitvenik potražite na svim kioscima u utorak 1. ožujka.