Obaraju se rekordi

Toplinski val u listopadu: Dijelovi Europe zakuhat će na + 30, evo što kažu za Hrvatsku

Ilustracija
Lian Yi/XINHUA
06.10.2023.
u 14:40

Rujan 2023. bio je najtopliji u cijelom svijetu još od 1979. Prosječna globalna temperatura bile je 16,38 stupnjeva Celzijevih

Početak listopada donio je mnoge rekordne temperature za ovo doba godine, naročito u Francuskoj, Španjolskoj, Austriji i Poljskoj, piše Severe Weather koji prognozira: Još jedan toplinski val predstoji zapadnoj Europi ovaj vikend. Pa opet spominju Španjolsku, Portugal, Francusku, zemlje Beneluxa, Irsku i Veliku Britaniju.

Rujan 2023. bio je najtopliji u cijelom svijetu još od 1979. Prosječna globalna temperatura bila je 16,38 stupnjeva Celzijevih. U Europi prosječna temperatura u rujnu bila je 2,5 stupnjeva viša nego prosjek od 1991. do 2020. Rujan ove godine bio je četvrti mjesec (nakon lipnja, srpnja i kolovoza) koji je postavio novi globalni temperaturni mjesečni rekord. Drugim riječima, 2023. na putu je da postane najtoplija godina do sada.

SW piše kako su neki nacionalni temperaturni rekordi za listopad već pali. Prvog dana listopada, u nedjelju, u Montoru u Španjolskoj zabilježena su 38,2 stupnja. Do tada je rekord u listopadu u toj zemlji bio 37,5, izmjeren 2014. Dan poslije u Francuskoj je u Navarrenxu izmjereno 35,8. U Langenlebarnu blizu Beča temperatura je dosegla 30,3 stupnja. I u Poljskoj je pao 57 godina star rekord gdje je 3. listopada izmjereno 29,3. 

VEZANI ČLANCI:

Temperature bi u idućim danima mogle ići preko 30 na jugu Francuske, dok će u sjevernim dijelovima zemlje biti više od 25, kao i u Beneluxu, južnoj i središnjoj Njemačkoj te na jugu Engleske. Koji stupanj manje bit će u Irskoj, dok će Italija također možda probiti 30.

Glavni razlog za ovakav topli val jest toplinska kupola. Nakon dugog perioda stabilnog vremena, kupola pojačava učinak topline. Uglavnom, zagrijava Europu i Sjevernu Ameriku ljeti, ali može se dogoditi i na jesen, kao što je slučaj ove godine. Djeluje kao poklopac koji zadržava toplu zračnu masu i pritišće je prema tlu. Upravo takva kupola nadvit će se nad zapadnom Europom, a djelomično će zahvatiti i sjeverni Mediteran i središnju Europu. Hladnija zračna masa sa sjevera ipak će malo zahladiti istok Europe. 

Prije osvježenja koje sa sjevera stiže u ponedjeljak, temperature će biti visoke u južnoj Hrvatskoj i BiH, piše SW, Mogle bi doseći i 28 stupnjeva. Ostatak Balkana mjerit će oko 25, što je i dalje toplije od prosjeka.

VIDEO Sa štakama u ruci i s gipsom na nozi vozi se na volanu bicikla

 

Komentara 13

Avatar Asterix
Asterix
16:20 06.10.2023.

Dosta se spustila točka vrelišta...

HI
HiroGlifi
21:18 06.10.2023.

Ovaj rujan prosječna globalna temperatura 1,6°C viša nego u predindustrijsko doba.

Avatar Barbie
Barbie
17:46 06.10.2023.

Čekamo promjenu na zimsko vrijeme u studenom, da se oslobodimo ovog pakla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije