Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka

Tri spektakularna dana prepuna novih suradnji, priča o uspjehu i poslovnih prilika

ACAP
Foto: Promo
1/15
17.10.2024.
u 12:13

Cilj ovog hvalevrijednog događaja je povezivanje hrvatsko- američkih stručnjaka i akademskih zajednica s ciljem promicanja međusobne suradnje i profesionalnog razvoja u SAD-u, Hrvatskoj i širom svijeta.

Osma po redu godišnja konferencija ACAP-a (The Association of Croatian American Professionals), tj. Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka, održala se prošli tjedan u poznatom Caesars Palace hotelu u Las Vegasu od 3.- 6. listopada.

ACAP 2024
Foto: Promo

Na ovogodišnjoj konferenciji pod nazivom “Croatians: Globally Connected, Locally Shaped” (“Hrvati: globalno povezani, lokalno oblikovani”) u tri dana ispunjena događanjima nazočilo je 250 sudionika iz svih dijelova Amerike, Kanade i Hrvatske. Preko 70 govornika sudjelovalo je u 25 panela, razgovora i radionica, ali i sjajnih druženja.  Teme razgovora obuhvatile su raznovrsna područja poput  neuroznanosti, sporta, investicija, medicine, medija, turizma, globalnih startupa, tehnologije, umjetne inteligencije i dugovječnosti. Raznolika skupina stručnjaka iz mnogih područja, vođena je zajedničkim ciljem: stvoriti značajnu vrijednost za sve uključene.

Jasmine Golubić
Foto: Promo

Sudionici konferencije imali su prilike učiti jedni od drugih, kroz razgovore o različitim poslovnim disciplinama i stilovima vodstva koji su kritični kako bismo ostali relevantni u promjenjivom svijetu poslovanja. Očita je bila zajednička namjera da podržavamo i pomažemo jedni drugima rasti – ova konferencija bila je važan podsjetnik na snažnu platformu koju stvaramo kada okupimo ACAP članove.” – Jasmine Golubić, predsjedateljica ovogodišnje konferencije.

Tijekom dvodnevne konferencije, ključni govornici su pružili vrijedne uvide iz svojih industrija, dodatno obogaćujući profesionalni dijalog među prisutnima. Pete Radovich, potpredsjednik za produkciju i kreativni direktor CBS Sportsa i dobitnik čak 45 Emmy nagrada, izlagao je na temu “Umjetnost Storytellinga“, naglašavajući važnost kreiranja priča s kojima se publika može poistovjetiti. Istaknuo je važnost promatranja trendova unutar vlastite industrije, ali i hrabrosti da se stvari naprave drugačije. Jedan od najiščekivanijih govornika, Victor Dodig, CEO i predsjednik CIBC banke, jedne od najvećih kanadskih banaka, u razgovoru s Ivom Vukinom, izvršnom direktoricom Goldman Sachsa, fokusirao se na ekonomiju, održavanje jake korporativne kulture te neizmjernu važnost očuvanja izravnog dijaloga s klijentima.

U razgovoru s Krešimirom Marušićem, CAO, Corient, Ana Kreačić, CKO u Oliver Wyman Grupi, podijelila je svoj pristup interakciji s ljudima: “Ako zaključite da osoba koju ste upravo upoznali ne može pomoći u vašim nastojanjima, ne odlazite prije nego što se zapitate kako vi možete pomoći toj osobi.”

U razgovoru s Nikol Njavro sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Kim Schaefer, CEO Muzeja Iluzija, naglasila je ključnu ulogu neprekidnih inovacija te je identificirala ključne faktore koji doprinose uspjehu globalnih brendova. Dr. Vladimir Ivković, neuroznanstvenik i profesor na Harvardu, u razgovoru s Maja Sedić iz Orna Therapeutics podijelio je spoznaje iz svojih istraživanja o pripremi astronauta za misije na Mjesec i Mars, ističući kako ta znanja mogu biti primijenjena za maksimiziranje ljudskih performansi na Zemlji.

ACAP Networking
Foto: Promo

Osim brojnih hrvatsko- američkih stručnjaka, vrijednih članova brojnih grana gospodarstva i znanosti sudjelovali su i visoki državni dužnosnici: Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u i poseban izaslanik predsjednika Milanovića,ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić, te Renee Pea, generalna konzulica u LA.

Prije prvog dana konferencije, druženje je započelo prijemom dobrodošlice sponzoriranim od Hrvatske turističke zajednice, kada se sudionicima obratila Marina Šimun, Savjetnica za međunarodnu suradnju.

Prvog dana konferencije, sudionicima se obratio Ministar obrane RH Ivan Anušić, koji je istaknuo važnost ovakvih događaja koji povezuju, ali i nemjerljiv utjecaj hrvatske dijaspore u SAD-u i svijetu. Konferencija je započela panelom “Budućnost: Hrvatska u 2030.”, a nastavila se brojnim inspirativnim panelima i radionicama kao što su “Financije, tržišta i inovacije”, “Od Jadranskog mora do Kipa slobode: Hrvatske tvrtke na globalnoj sceni“ i “Inovacije u medicini: Hrvatski All-Stars”, panel koji je oduševio prisutne naglašavajući revolucionarne napretke u medicinskim inovacijama i doprinose hrvatskih stručnjaka globalnom zdravlju.

Kraj prvog dana konferencije obilježen je prijemom u Muzeju Iluzija u Las Vegasu, još jednom uspješnom konceptu koji potječe iz Hrvatske. Sudionici su se družili, razmjenjujući iskustva proteklog dana i istovremeno uživali u jedinstvenoj i razigranoj atmosferi muzeja. Niz optičkih iluzija potaknuo je znatiželju, pružajući privlačno okruženje za razgovor i istraživanje. Muzej Iluzija jedan je od dugogodišnjih sponzora ACAP-ove godišnje konferencije.

Za vrhunac večeri bilo je posluženo posebno piće, Antique Pelinkovac, premium biljni liker koji je osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju The Fifty Best. Ovo nagrađivano hrvatsko piće uspješno osvaja američko tržište, a njegov uspjeh zabilježio je čak i The New York Times.

Drugi dan konferencije također je bio prepun sjajnih događaja, a prvi je bio razgovor uz kamin pod nazivom “Ostati ispred: Upravljanje i vođenje u svijetu koji se brzo mijenja”, nakon toga uslijedila je zanimljiva panel rasprava na temu “Poslovanje u Hrvatskoj”. Rasprava koju je moderirala novinarka Nevena Rendeli Vejzović pružila je vrijedne poglede na jedinstvene izazove i prilike u hrvatskom poslovnom okruženju.

Zatim se fokus prebacio na turizam uz panel “Više od sunca, mora i ljetnog turizma”. Nakon ručka, uslijedio je još jedan razgovor uz kamin na temu “Muzej Iluzija: Globalna ekspanzija hrvatskog brenda”.

Poslijepodne se nastavilo sesijom koja potiče na razmišljanje “AI: Kako koristimo veliku promjenu platforme među industrijama”. Kako je konferencija napredovala, sudionici su se razdvojili kako bi dublje istražili specijalizirane teme. Izbori su uključivali “Program karijernog mentorstva”, “Prednosti hrvatskog državljanstva”, “Medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj i kako SAD može pomoći”, “Vođenje obiteljskog posla”, “Zdrav način života za zaposlene profesionalce” i “Radionicu razvoja karijere”. Svaka radionica imala je za cilj poticanje značajnih rasprava i pružanje praktičnih uvida prilagođenih interesima sudionika.

Nakon ponovnog okupljanja, poslijepodnevne rasprave nastavljene su s “Učenjem od naših veterana”, u kojem je, među ostalima, sudjelovao i Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske.

Završna tribina “Što nas sport zapravo uči?”, okupila je dinamičnu grupu uključujući filmskog producenta Jacka Baricha, plivačicu u otvorenim vodama i istraživačicu Dinu Levačić i bivšeg NBA igrača Damjana Rudeža. Razgovor koji je moderirao Rudež istraživao je životne lekcije i vrijednosti koje se njeguju kroz sport.

Ovaj produktivan dan zaključen je gala večerom u Caesars Palaceu gdje su organizatori dodijelili 13 nagrada kojima se odaju priznanja za izniman doprinos i postignuća unutar zajednice te profesionalnu izvrsnost.

Gala Dinner
Foto: Promo

Predsjednica ACAP-a, Maria Sentic, izjavila je: “Deseta obljetnica ACAP-a predstavlja važnu prekretnicu, a ovogodišnja konferencija u Las Vegasu savršeno je oslikala našu misiju povezivanja hrvatsko-američkih stručnjaka. Ova konferencija omogućila je razmjenu ideja, stvaranje suradnji i jačanje naše zajednice. Sigurna sam da će veze i ideje razvijene ovdje nastaviti nadahnjivati buduće generacije.”

Svečanost je poslužila kao podsjetnik na značajan utjecaj koji je ACAP imao i nastavit će imati u nadolazećim godinama. Sudionici se slažu kako im je sudjelovanje na konferenciji obnovilo nadahnuće i motiviralo ih da nastave zajedničkom predanošću raditi na promicanju ciljeva ACAP-a, ujedinjeni u svojoj misiji da zajedno stvore svjetliju budućnost u kojoj će važni akteri biti hrvatsko- američki stručnjaci.

Više o ACAP-u i samoj konferenciji potražite na linku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije