žele pridobiti Afroamerikance

Trumpovi pristaše dijele lažne fotografije: Nisu stvarne, generirala ih je umjetna inteligencija

Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway
Foto: SAM WOLFE/REUTERS
1/3
04.03.2024.
u 11:22

Lažne fotografije, koje je generirala umjetna inteligencija, jedan su od novih trendova dezinformiranja uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom

Pristaše Donalda Trumpa kreiraju i dijele lažne fotografije kako bi potaknuli Afroamerikance da glasaju za bivšeg predsjednika. Fotografije, koje je generirala umjetna inteligencija, prikazuju Afroamerikance koji podržavaju Trumpa. BBC je otkrio desetke takvih primjera. 

Trump se otvoreno udvarao Afroamerikancima koji su bili ključni za izbornu pobjedu Joea Bidena 2020. godine. Unatoč tome, nema dokaza koji izravno povezuju ove lažne fotografije s Trumpovom kampanjom.

Suosnivač Black Voters Matter, skupine koja potiče Afroamerikance na glasovanje, rekao je da manipulirane fotografije guraju "strateški narativ" osmišljen kako bi Trumpa prikazali kao popularnog u zajednici. Tvorac jedne od fotografija rekao je za BBC: "Ne tvrdim da je točna".

Lažne fotografije, koje je generirala umjetna inteligencija, jedan su od novih trendova dezinformiranja uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom. Čini se da su ih izradili i podijelili sami američki birači. Među njima su Mark Kaye i njegov tim u konzervativnoj radio emisiji na Floridi. Stvorili su fotografiju nasmijanog Trumpa sa skupinom Afroamerikanki te je objavili na Facebooku. Dok na prvi pogled može izgledati stvarno, mogu se primijetiti nedostaci, poput toga da nekim ljudima nedostaju prsti na rukama. 

"Ako netko glasa na ovaj ili onaj način zbog jedne fotografije koju vidi na Facebook stranici, to je problem te osobe, a ne same objave", istaknuo je Kaye.

BBC ističe kako nisu nađene slične manipulirane fotografije Joea Bidena. Njega se obično prikazuje samog ili s drugim svjetskim čelnicima kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin. Neke od generiranih fotografije stvaraju pristaše, a druge kritičari. 

FOTO/VIDEO 'Naši ljudi su kod kuće': Pogledajte emotivan susret oslobođenih ukrajinskih zarobljenika

Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway
1/16

Komentara 5

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:04 04.03.2024.

Ma ima stvarnih kiliko hoces

HO
homofobic
11:58 04.03.2024.

Kako to da se nisu sjetili da je Trump progurao zakon o pomilovanju odnosno ne kaznjavanju na dugogodisnje kazne crnaca za neagresivni kriminal koji su Demokrati stavili? Kako to da se nisu sjetili da je Tramp zahtjevao da siromasni crnci imaju pravo birati slati svoju djecu u dobre skole? Kako to da se nisu sjetili tko je crncima omogucio radna mjesta s bitno povisenim placama?

RA
radijatori
12:15 04.03.2024.

Znači, nemoguće je da se iti koji crnac uslika s Trumpom? Biden je onda bio u pravu kad je rekao da crnac koji glasa za trumpa nije crnac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije