U POVODU

Tuđmanu treba dati Markov trg

VL
Autor
Hrvoje Dečak
23.08.2006.
u 18:13

Što se dulje traži kompromis, to smo dalje od dostojnog rješenja za trg Franje Tuđmana u Zagrebu. Nabacivanje svakojakih prijedloga koji trebaju zadovoljiti svakoga, ako se nastavi, na kraju neće zadovoljiti nikoga. Zato bi bilo najbolje napustiti sve te livade i avenije i dati Tuđmanu jedini trg koji je dostojan njegova imena, a to je Markov trg!

Franjo Tuđman nipošto ne zaslužuje nekakvu "pseću" livadu o kakvoj se govori proteklih dana. Niti čitav Trg Francuske Republike nije pravo rješenje jer ga, osim jednog predizbornog skupa, ništa ne veže ni s Tuđmanom ni sa simbolikom hrvatske države. Osim toga, ako će tamo ostati prazne livade, takav trg prvom hrvatskom predsjedniku ne treba.

Trg maršala Tita zbog žestokih je polemika najbolje ostaviti tamo gdje jest. Rooseveltov, Britanski i slični trgovi u središtu Zagreba nemaju potrebnu simboliku ili reprezentativnost, a njihovo preimenovanje može povući i neugodne konotacije. Lokacija za Tuđmanov trg ili spomenik u Novom Zagrebu, na bučnoj aveniji po kojoj svi žure vozilima a malo tko prolazi pješice, unaprijed je promašaj. Dobili bismo drugog Većeslava Holjevca  spomenik koji se može "razgledati" samo iz jurećeg automobila.

K tome, Holjevac barem simbolično pripada tamo gdje mu je kip, a Tuđman s Novim Zagrebom nema baš nikakve posebne veze.
Nasuprot svemu tome, Markov trg ima sve što je potrebno. Tu je tradicionalno sjedište najviših institucija hrvatske države. Trg je odavno simbol hrvatske državnosti, a osobito suverene hrvatske države izborene pod Tuđmanovim vodstvom.

I osobno je on neraskidivo vezan za taj trg: tu je na slobodnim izborima preuzeo vlast, tu su se donosile povijesne odluke, tu je umalo postao žrtva atentata na Banske dvore i tu je dvaput polagao prisegu kao premoćno izabrani predsjednik. Tuđman se duboko nadahnjivao hrvatskom prošlošću i neprekinutom (osim 1918.) nîti hrvatske državnosti, koja je najjače utjelovljena upravo na Markovu trgu.

Napokon, nema turista koji dođe u Zagreb a da ne posjeti Gornji grad. Tako bi Tuđmanov trg, pa i spomenik koji bi mu na tom trgu valjalo podignuti, pohodio svatko.
Ako se netko grozi mijenjanja starih imena trgova, treba podsjetiti da je i Harmica ustupila mjesto banu Jelačiću i preselila se u susjedni prolaz.

Što se, pak, tiče svetog Marka, njegovo će ime ostati prisutno u crkvi koja dominira trgom. Želimo li ipak zadržati i ulicu s njegovim imenom, to može postati susjedna Mletačka. Bila bi to više nego prikladna zamjena.

Značenje Franje Tuđmana takvo je da mu s punim pravom možemo dati Markov trg. Tako će Tuđman biti gdje mu je i mjesto  u srcu hrvatske države.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije